Updates

Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen

Actueel advies

Acomo krabbelt verder op

0 0 Leestijd ongeveer

De winst en omzet van Acomo zijn in de eerste helft van het jaar heel licht gestegen ten opzichte van 2018. De groei van de ebitda maakt echter een stuk meer indruk.

Acomo is in de eerste jaarhelft verder opgekrabbeld na een zeer zwakke periode in de eerste maanden van 2018. De omzet veerde met 3% op, naar €346,2 mln. Onder de streep steeg de winst met net iets minder dan 2%, naar €15,8 mln. Het bedrijf meldde dat de prijzen van de voornaamste productgroepen onder het niveau van 2018 lagen, maar wel stabiliseerden. Het notensegment leverde een vertekend beeld op, de prijs van geraspte kokos daalde, terwijl het prijsniveau van eetbare zaden juist op hoog niveau bleef.

De meeste afnemers bleven met het oog op de handelsoorlog en de politieke onzekerheid vooral gericht op de korte termijn. Het handelsbedrijf heeft het afgelopen jaar echter goed leren omspringen met de uitdagende marktomstandigheden.

Meer investeren

De resultaten van Acomo zijn namelijk wat beter dan de winst- en omzetcijfers laten zien. De onderneming heeft geïnvesteerd in nieuwe ERP-systemenvoor het verzamelen van meer informatie voor het nemen van betere beslissingen – en in nieuwe faciliteiten. Red River-Van Eck, dat zich richt op de verwerkingen en distributie van maanzaad, verhuisde bijvoorbeeld naar een nieuwe locatie. Hierdoor is de omvang van de (boekhoudkundige) afschrijvingen behoorlijk opgelopen. Dat speelde voornamelijk bij specerijen en noten (+213% naar €860.000) en eetbare zaden (+45% naar 2,7 mln). De ebitda nam met 10% toe naar €27,5 mln.

Dollarrugwind

Ook in andere opzichten bood de cijferpresentatie van Acomo voldoende lichtpuntjes. De onderneming meldde bijvoorbeeld dat de afzet van Sunbutter – pindakaas voor mensen met notenallergie – behoorlijk in de lift zit. Overigens moet ook worden opgemerkt dat Acomo de wind in de rug heeft van een sterke dollar. Bovendien is de angel nog niet helemaal uit het handelsconflict gehaald, zodat het niet zeker is dat het vertrouwen bij afnemers toeneemt. De positieve signalen wegen echter zwaarder. Het koopadvies op basis van de redelijke waardering (k/w 14) en het aantrekkelijke dividendrendement (ruim 5%) blijft dan ook van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!