Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 12 nov 2019 14:00

Buitenlandse Zaken: Klépierre snoert sceptici de mond

0 0 Leestijd ongeveer

De vastgoedportefeuille van Klépierre presteert relatief goed onder lastige marktomstandigheden. Met een actieve verhuurstrategie weet het bedrijf steeds nieuwe populaire retailers aan te trekken. Dat zorgt voor meer bezoekers en dus voor hogere retailomzetten en stijgende huurinkomsten.

Klépierre ligt er dit jaar goed bij op de beurs. De koers is tot dusver al met 22% gestegen, tegen circa 18% voor de Europese vastgoedsector. Daarmee behoort het aandeel tot de best presterende retailfondsen. Beleggers belonen Klépierre voor de succesvolle strategie die het bedrijf al geruime tijd voert en waarvan het ook dit jaar weer de vruchten plukt.

Vastgoedportefeuille Klépierre focust op uitbaten winkelcentra

Vanaf 2013 is het Franse bedrijf zich volledig gaan richten op het uitbaten van winkelcentra en is de kwaliteit van de vastgoedportefeuille gestaag verbeterd. De overname van Corio in 2015 leverde een brede Europese dekking op. Tegelijkertijd is de focus verschoven naar de grootste winkelcentra. In de eerste helft van dit jaar zijn er nog eens elf kleinere winkelcentra voor in totaal €485 mln verkocht,  waarmee er sinds de start van de strategie al voor ruim €5,5 mrd aan assets is gedesinvesteerd. De portefeuille van €24 mrd bestaat nu uit 155 winkelcentra in 16 landen in continentaal-Europa. Die bereiken 150 miljoen consumenten in meer dan 50 steden, met een bovengemiddelde demografische of economische groei.

Winstverwachting

De verbeterde kwaliteit van de vastgoedportefeuille is terug te zien in de cijfers. Zo lag de autonome groei van de nettohuurinkomsten  in de afgelopen vijf jaar boven de 3%, ondanks de lage inflatie en tegenwind bij retailers. Ook in 2019 zal dat weer het geval zijn: in de eerste negen maanden stegen de huren autonoom met 3,2%. Ondanks de stevige verhogingen zijn de huurprijzen nog steeds goed betaalbaar. Zo blijft de zogeheten Occupancy Cost Ratio (huren in verhouding tot de winkelomzet) sinds 2015 min of meer stabiel rond 12%. De winkeliers draaien dan ook best goed. Ze voerden hun omzetten in de eerste negen maanden op met 1,9%, het dubbele van het groeitempo vorig jaar.

Klépierre bevestigde in het kwartaalbericht de – eerder verhoogde – winstverwachting voor dit jaar van een direct beleggingsresultaat per aandeel van minstens €2,76. Dat komt neer op een winststijging van ruim 4%. De sterke autonome huurontwikkeling en inkoop van eigen aandelen compenseren de huurderving van desinvesteringen. Bovendien dalen de financieringslasten dit jaar opnieuw. Het bedrijf speelde in op lagere rentes en profiteert daar nu enorm van. Zo wist het eerder dit jaar een elfjarige lening te plaatsen tegen een historisch lage coupon van 0,625%. Goedkope herfinancieringsmogelijkheden dienen zich ook de komende jaren nog aan. Zodoende zal de gemiddelde rentevoet van minder dan 1,5% nog verder teruglopen. Dat tikt onder de streep lekker aan.

Vol vertrouwen

Het management vertrouwt erop dat de huurinkomsten en cashflow ook na 2019 blijven toenemen. Wel ziet het ernaar uit dat de autonome huurgroei zal afnemen. Huurders eisen steeds meer kortingen of huurvrije periodes wanneer ze nieuwe contracten aangaan. In het eerste halfjaar zorgden huurherzieningen nog voor een huurstijging van 8,4%, maar dat is wel duidelijk minder dan in de afgelopen jaren. Dit percentage lag in 2018 bijvoorbeeld nog op 11,1, in 2017 op 12,9 en in 2016 op 13,4.

Die afzwakkende trend zal denk ik nog even doorzetten. In de meeste eurolanden blijft de consumptie op een laag pitje en de concurrentie van internetwinkels wordt steeds heviger. Daarnaast geven consumenten meer geld uit aan beleving en minder aan spullen. Dit alles zorgt ervoor dat de winstmarges van retailers onder druk staan. Ze zijn daarom zeer kieskeurig met het openen van nieuwe vestigingen en doen dat alleen nog maar op de allerbeste locaties.

De winkelcentra van Klépierre voldoen aan dit profiel, want het bedrijf heeft er vooralsnog geen moeite mee nieuwe huurders te vinden. Aangezien er winnaars en verliezers zijn in het internettijdperk, is het voor de Fransen zaak om de populairste retailers met een succesvolle omnichannel-strategie aan te trekken. Dat zijn winkelketens die hun fysieke winkels combineren met een drukbezochte internetshop. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft de online-omzet niet ten koste te gaan van de omzet in de winkels. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat de online-omzet van retailers sneller groeit in gebieden waar ze ook een fysieke winkel hebben. Als ze een winkel sluiten, zien ze ook de internetaankopen van consumenten in dat gebied teruglopen. Beide kanalen zijn dus complementair aan elkaar.

Groeiverhaal

Door snelgroeiende retailers aan te trekken, de huurdersmix continu aan te passen en evenementen te organiseren stijgen de bezoekersaantallen en de winkelomzetten. Zo trok het kwakkelende winkelcentrum Arneken Galerie in het Duitse Hildesheim vorig jaar een kwart meer bezoekers nadat de populaire discounter TK Maxx er een winkel opende. Naast het vermogen om de best presterende retailers te huisvesten, is het vertrouwen van het management in een verdere huur- en winstgroei na dit jaar gebaseerd op de huidige ontwikkelingspijplijn van €2,5 mrd en een verwachte daling van de financieringslasten.

Alle scepsis van beleggers over fysieke winkels ten spijt, is Klépierre een groeiverhaal gebleken. Sinds 2015 zijn de winst en het dividend per aandeel met gemiddeld 7% gestegen. Ik denk dat het bedrijf deze groei voorlopig kan doorzetten, zij het op een lager niveau. Daarentegen zal de waarde van de portefeuille waarschijnlijk licht blijven dalen. Beleggers eisen een hogere risicopremie voor retailvastgoed en dat zorgde in het eerste halfjaar voor een kleine afwaardering van 0,9%. Sterke waardedalingen zijn echter niet te verwachten. Het aandeel noteert tegen een relatief bescheiden korting op de intrinsieke waarde van 11% en geeft een mooi dividendrendement van 6,6%. Daarmee is Klépierre wat mij betreft prima gewaardeerd. Het aandeel, dat deel uitmaakt van onze Hoogdividendportefeuille, is het aanhouden waard.

Minder afhankelijk van mode
Wat betreft de huurdersmix streeft Klépierre naar een lager aandeel voor het modesegment, dat vorig jaar goed was voor 46,2% van de huurinkomsten en het meest gebukt gaat onder internetconcurrentie. Versterking zoekt het bedrijf in de snelgroeiende segmenten voeding en drank, health en beauty en sport. Binnen de modebranche ligt de focus op gewilde trendy retailers met een sterke omnichannel-strategie, zoals Tommy Hilfiger en Zara. Zodoende wist het modesegment in de eerste negen maanden toch nog een kleine omzetplus van 0,9% te realiseren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!