Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Creditcardmaatschappij slaat zijn vleugels uit

0 0 Leestijd ongeveer

Mastercard heeft een sterke positie in de markt voor creditcards. De organisatie breidt echter steeds verder uit naar andere segmenten van het betalingsverkeer om zo de sterke omzet- en winstgroei op peil te houden. De vooruitzichten zijn gunstig.

Mastercard is bekend vanwege zijn betaaldiensten, met name die via (zijn licenties voor) creditcards. Banken maken in groten getale gebruik van de diensten. Daarbij gaat het naast de creditcards, die de eigenaars in staat stellen op krediet te kopen, ook om de debetkaarten waarmee vrijwel iedereen tegenwoordig in de winkel zijn aankopen afrekent en geld uit de geldautomaat haalt. Deze betaaldiensten betreffen vooral consumenten.

Nieuwe ontwikkelingen

In de ondernemingswereld gebeuren veel betalingen nog niet door middel van elektronische kaarten en het systeem dat erachter zit. Mastercard probeert zijn markt te vergroten door hier verandering in te brengen. Er zijn nog veel moderniseringsmogelijkheden in het betalingsverkeer, en Mastercard is bij vele ervan betrokken. Daaronder bevinden zich ook innovaties waarbij geen betaalpasjes betrokken zijn, zoals blockchain. Deze technologie wordt door velen gezien als een grote sprong voorwaarts bij het vergroten van de betrouwbaarheid van onderlinge betalingen.

Mastercard is een snel groeiend bedrijf. Sinds 2013 steeg de omzet gemiddeld elk jaar met 12%. De gemiddelde winst per aandeel nam over dezelfde periode toe met 17% per jaar. Die groei is vooral te danken aan het bredere gebruik van creditcards wereldwijd die mede te danken is aan de toegenomen welvaart in steeds meer landen op aarde. Voorts is er de uitbreiding van de types betaaldiensten, waar van tijd tot tijd ook een overname voor wordt gepleegd. Tot slot is de geografische expansie een belangrijke groeimotor.

Geen meesterlijk dividend voor Mastercard

In het derde kwartaal van 2019 steeg de omzet van Mastercard met 15% en de nettowinst met 11%. Het bedrijf verhoogt regelmatig het dividend (het dividendrendement is overigens niet hoog) en koopt jaarlijks voor miljarden dollars aan aandelen in. Een waarschuwing: er loopt in het VK een rechtszaak tegen Mastercard vanwege te hoge tarieven. Dat zou een forse boete kunnen opleveren. De kaspositie is echter sterk. Ik geef een koopadvies.

KERNGEGEVENS
Fondscode

MA US

Beurs

New York

Hoogste koers

$293,69

Laagste koers

$171,89

Beurswaarde

$280 mrd

K/w 2019

36,1

PEG

1,98

Dividendrendement

0,48%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!