Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 25 sep 17:00

GARP: het beste van twee werelden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Na jaren van underperformance zijn waardeaandelen de laatste tijd bezig aan een inhaalslag. Zo boekte de MSCI World Value index deze maand tot nu toe een winst van 3,9%, tegen 2,2% voor aandelen wereldwijd.

Groeiaandelen bleven met een plus van 0,6% duidelijk achter. Is dit het begin van een langdurige rotatie van groei naar waarde of gaat het om een tijdelijk fenomeen? Dat hangt vooral af van de macro-omgeving. Want waardeaandelen doen het normaliter goed bij een aantrekkende economie en oplopende rente. Groeiaandelen zijn veel minder afhankelijk van het economische klimaat en gedijen onder de huidige onzekere omstandigheden uitstekend.

Goedkoop is duurkoop

Toch valt er veel te zeggen voor waardeaandelen. Het totaalrendement van deze groep bleef in de afgelopen tien jaar steken op 8% per jaar, vergeleken met 11,6% voor groeiaandelen. Het waarderingsverschil is nog nooit zo groot geweest, met een verwachte k/w van 12,1 voor waarde versus 20,7 voor groei. Ook het dividendrendement van respectievelijk 3,7% en 1,4% loopt erg uiteen tussen beide stijlen.

Maar beleggers moeten zich niet blindstaren op de waardering. Veel waardeaandelen zijn niet voor niets zo goedkoop. De winsten staan structureel onder druk omdat ze bijvoorbeeld actief zijn op krimpende markten of te maken hebben met technologische disruptie. Denk aan de impact van Amazon op de traditionele warenhuizen of het negatieve effect van streamingdiensten op de omzet van telecombedrijven.

GARP: waarde en groei combineren

Daarom zie ik meer heil in het kopen van groeibedrijven tegen een aanvaardbare waardering. Peter Lynch van het beroemde Fidelity Magellan Fund was hier een meester in. Zijn stijl staat bekend als GARP: Growth At a Reasonable Price. Dit zijn bedrijven die een consistente winstgroei laten zien, maar op de beurs niet tegen torenhoge k/w’s verhandeld worden. Uiteraard wil iedere belegger deze wel in zijn portefeuille hebben.

De elitegroep GARP-aandelen wordt tegen een PEG-ratio (koers-winstverhouding gedeeld door de verwachte winstgroei) van minder dan 1 verhandeld. Aandelen met een PEG van minder dan 0,5 konden op bijzondere belangstelling van Lynch rekenen. Door groei en waarde te combineren mijd je ‘value traps’ en overhypte, peperdure technologiebedrijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!