Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 22 sep 2019 09:00

Het rendement van verschillende optiestrategieën

0 0 Leestijd ongeveer

Het gewogen gemiddelde rendement van alle optietips staat op het moment van schrijven op 42,3%. Het kan leerzaam zijn om te kijken wat de verschillende gebruikte strategieën voor gemiddeld rendement hebben opgeleverd.

Beleggers Belangen Academy
Dit artikel is onderdeel van een maandelijkse special uit ons tijdschrift. Met steun van onze academy helpen wij onder andere met het gestructureerd opbouwen van vermogen, beter in opties te handelen en volgt altijd een update van de Hoogdividendportefeuille, die centraal staat in de opleiding dividendbeleggen. De andere academy-artikelen vindt u hier.

De meest gebruikte strategie is de butterfly. Het gewogen gemiddelde rendement van deze strategie is 56,3% (zie tabel). Dat is een prima percentage, maar het verbleekt bij het gewogen gemiddelde van de 1-bij-2 spreads: 147,4%. De spreads die ik heb gebruikt hebben juist een klein verlies opgeleverd. Waarom zijn de verschillen zo groot, en kan daar iets van geleerd worden?

in%AantalGem. rendementGew. Gem. rendement
1-bij-2 spread21183,83147,43
Risk reversal10303,0699,61
Butterfly3636,8656,25
Spread23-8,98-14,42

Succesverklaring

Een belangrijke verklaring voor het succes van de 1-bij-2 spreads is het lage investeringsniveau. Met opties is een hoog percentage makkelijker te behalen als de drempel niet te hoog ligt. Een 1-bij-2 spread is één gekochte optie gecombineerd met twee verkochte opties. De opbrengst van deze laatste twee zorgt ervoor dat de totale investering laag blijft. Een andere verklaring is dat sommige strategieën een gemaximeerde winst hebben, zoals bijvoorbeeld butterflies en spreads. Ten slotte kan één tip die een bijzonder groot succes is geworden het gemiddelde flink omhoog brengen.

Rendement optiestrategieën zegt niet alles

Het zou veel te ver gaan om nu alleen maar 1-bij-2 spreads en risk reversals te gaan gebruiken. Deze strategieën hebben namelijk ook het risico dat er meer geld verloren kan worden dan de inleg. Bovendien is het niet zeker dat wat de afgelopen jaren goed werkte, de komende jaren ook succesvol zal zijn. Wel zal ik voorzichtiger zijn met het openen van spreads. Die werken vooral goed bij relatief rustige, stijgende beurzen, dat is niet het klimaat waar we nu in zitten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!