Updates

Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 10 sep 2019 14:00

Binnenlandse Zaken: Arcadis heeft de weg omhoog gevonden

0 0 Leestijd ongeveer

Het sterke koersherstel van Arcadis weerspiegelt de geslaagde turnaround bij het ingenieursbureau. De onderwaardering vergeleken met sectorgenoten kan verder afnemen, mits het bedrijf de resterende balansrisico’s weet weg te nemen.

Na de pandoering in 2018 hebben beleggers Arcadis dit jaar weer in de armen gesloten. Met een koersstijging van ruim 60% is het een van de best presterende aandelen in Amsterdam. Beleggers belonen het advies- en ingenieursbureau voor de sterk verbeterde financiële prestaties. De onderneming kijkt terug op een aantal moeizame jaren, vooral door lastige marktomstandigheden in Brazilië en het Midden-Oosten. Een tweetal dure overnames zorgde daarnaast voor een te hoge schuldpositie. Maar ondertussen bewegen de belangrijkste financiële indicatoren weer de goede kant op.

Voor op schema

Arcadis heeft de doelstellingen voor 2020 voor wat betreft de balans al gehaald (zie kader). Het concern mikt op een nettoschuld van één tot twee keer de ebitda. Facturen moeten binnen 85 dagen worden geïnd en het werkkapitaal moet omlaag naar minder dan 17% van de bruto-omzet. De ebita-margedoelstelling van 8,5-9,5% is nog niet bereikt. Maar ook hier laat Arcadis progressie zien. In de eerste helft van dit jaar steeg de netto-omzet met 5% naar €1,3 mrd. Op eigen kracht ging de omzet met 2% vooruit. De ebita steeg met 10% naar €97 mln, waarmee de marge verbeterde van 7,2 naar 7,6%. Onder de streep werd een nettowinst voor bijzondere posten geboekt van €49 mln (+10%). Ook de vrije kasstroom ontwikkelde zich positief, van -€6 mln naar €8 mln. Dit stelde Arcadis in staat om de schuldratio verder terug te brengen, naar 1,6. Het werkkapitaal in verhouding tot de bruto-omzet daalde van 18,8 naar 16,2% en het aantal debiteurendagen van 91 naar 82.

Ondanks een terughoudend aannamebeleid in het Midden-Oosten bleef het orderboek stabiel, op €2,1 mrd. Exclusief wisselkoerseffecten en overnames komt dat neer op een keurige stijging van 3% vergeleken met de start van het jaar. Het orderboek is volgens het bedrijf van hogere kwaliteit dan voorheen en dit geeft vertrouwen in een goede tweede jaarhelft.

Ingenieurs in Azië doen routinewerk voor Arcadis
Om de winstmarges te verbeteren besteedt Arcadis steeds meer eenvoudig reken- en tekenwerk uit aan zijn dochters in Manilla (Filippijnen) en Bangalore (India). Bij deze ‘global excellence centers’ werkten vorig jaar 2475 mensen, ofwel 9% van het personeelsbestand. Het werkvolume in deze vestigingen neemt dit jaar met 15% toe en dat drukt de bedrijfskosten.

Arcadis ligt duidelijk op koers om zijn strategische doelstellingen voor 2020 te halen. Het verbeterpotentieel ligt vooral in het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. Deze regio’s vertegenwoordigen gezamenlijk circa 17% van de omzet. Vorig jaar was er op autonome basis een omzetkrimp van 8%, terwijl de operationele winstmarge bleef steken op 1%. Ook zijn de klanten daar erg traag met betalen: facturen stonden er gemiddeld 163 dagen uit.

Hoofdpijndossiers

Inmiddels gaat het echter ook in deze probleemgebieden weer de goede kant op, met in het eerste halfjaar een margeverbetering over de gehele linie en een terugkeer naar autonome omzetgroei in Azië en Latijns-Amerika. In het Midden-Oosten blijft het bedrijf zeer selectief. Daar daalde de omzet dan ook met 19%. Het bestuur verwacht echter dat de bodem is bereikt en rekent op een betere omzetontwikkeling in de tweede jaarhelft.

De onderneming wil alleen nog maar zaken doen met klanten die goed en op tijd betalen. Daarbij ligt de focus op de top-250 klanten wereldwijd. Deze groep is goed voor in totaal 55-60% van de concernomzet. Het feit dat de omzet in het eerste halfjaar bij deze groep met 6% is gestegen, geeft aan dat dit de juiste strategische keuze is.

In het Midden-Oosten is de betalingsmoraal slecht. Een groot deel van de debiteuren ouder dan vier maanden staat in deze regio uit. De betalingen komen slechts mondjesmaat binnen. In de eerste zes maanden liep deze post terug met €28 mln, naar €103 mln, en dit zal in de rest van het jaar naar verwachting verder afnemen.

Daarnaast zijn er nog risico’s rond de 49,99%-deelneming in ALEN, dat belangen heeft in een aantal biogascentrales in Brazilië. De netto blootstelling van Arcadis aan de joint-venture bedroeg eind maart circa €64 mln. Naar verwachting zal de laatste centrale in het vierde kwartaal operationeel zijn, waardoor de joint-venture tegen het einde van het jaar break-even draait. Nu er zicht is op een goede cashflow is er voldoende interesse van potentiële kopers. Arcadis denkt nog dit jaar de centrales te kunnen verkopen. Dan kan het dit hoofdpijndossier eindelijk sluiten.

Onderwaardering

Nieuwe afboekingen op ALEN of de uitstaande debiteuren zijn niet uit te sluiten. Die zullen volgens mij echter niet van dien aard zijn dat ze Arcadis in financiële problemen brengen. Gelet op de sterk verlaagde schuldgraad en solide cashflow is het bedrijf definitief uit de gevarenzone. De vooruitzichten in de kernmarkten blijven over het algemeen gunstig, dankzij veel investeringen op het gebied van milieu, water en infrastructuur. Vooral in Noord-Amerika draait het concern als een tierelier, met veel werk op de aantrekkelijke milieumarkt.

Sterke cashgeneratie
De autonome omzetgroei trok vorig jaar aan van 1 naar 3%. Exclusief afschrijvingen en voorzieningen voor projecten in Azië en het Midden-Oosten kwam de ebita-marge uit op 8,1%, tegen 7,6% in 2017. Verder boekte het bedrijf vooruitgang met het verbeteren van de financiële positie. Zo steeg de vrije kasstroom vorig jaar van €98 mln naar €149 mln. Al langer uitstaande facturen kwamen langzaam binnen. Het werkkapitaal daalde daardoor naar 15,1% van de omzet en het aantal dagen dat een vordering uitstaat naar 80. De nettoschuld liep dankzij de sterke cashgeneratie terug van €416 mln naar €342 mln, waarmee de nettoschuld/ebitda ratio uitkwam op 1,7.

Uiteraard blijft Arcadis afhankelijk van het economische klimaat. Afgezien van de handelsoorlog vormen de onrust in Hongkong, samen met het vasteland van China een belangrijke Aziatische markt, en de brexit de voornaamste risico’s. De Britse concurrent WYG gaf begin dit jaar een winstwaarschuwing vanwege vertraging van projecten in de consultancytak. Ook Arcadis ziet een lagere groei op de Britse markt, goed voor 16% van de omzet, maar het bedrijf wijst op de goede spreiding over meerdere marktsegmenten en aanhoudende investeringen in infrastructuur en milieu.

Arcadis moet in staat zijn om het goede momentum in de resultaten voorlopig vast te houden. Ondanks het koersherstel blijft het aandeel relatief aantrekkelijk gewaardeerd. De koers-winstverhouding voor dit jaar ligt op 12,4, duidelijk onder die van internationale sectorgenoten als Sweco (24,7), WSP Global (22,8), Stantec (17,4) en Tetra Tech (23,8). Als de biogascentrales zijn verkocht en er meer vertraagde rekeningen worden geïnd, zie ik ruimte voor een verdere herwaardering. Het koopadvies blijft van kracht.

De auteur heeft een positie in Arcadis.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!