Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Waarom het loont om soms verlies te accepteren

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers hebben volgens Vanguard van nature een sterke bevestigingsdrang. Zij gaan daarin op zoek naar signalen die hun eigen ideeën en meningen bevestigen, terwijl feiten en argumenten die dit kunnen ontkrachten worden genegeerd.

Vanguard beweert niet dat het nemen van besluiten op basis van alleen bevestigende informatie significante consequenties hoeft te hebben, maar waarschuwt wel dat het kan leiden tot verkeerde beleggingsbeslissingen.

Daarbij zijn het niet alleen particuliere beleggers die lijden aan bevestigingsdrang, maar ook fondsmanagers. Deze laatste groep kan zich eenvoudig schuldig maken aan het aannemen van alleen gelijkgestemden, waardoor de nodige kritische geluiden verloren kunnen gaan en in analyses niet alle mogelijkheden als ook gevaren meegenomen worden.

Verliesaversie

Ook wanneer beleggers alle voors en tegens tot hun beschikking hebben is het maken van een objectieve en rationele beslissing niet gemakkelijk. Vanguard wijst erop dat eerder onderzoek naar zogeheten verliesaversie aantoont dat mensen meer angst hebben om verlies te lijden dan plezier te halen uit winst.

Als voorbeeld geeft Vanguard een beleggingsportefeuille die goed presteert, op één aandeel na dat al geruime tijd een groot verlies laat zien. Beleggers houden in dat geval vaak vast aan dit aandeel, ondanks dat zij weten dat er waarschijnlijk betere beleggingsmogelijkheden zijn. Dit komt doordat beleggers het verlies pas voelen wanneer het aandeel daadwerkelijk is verkocht en zij tot die tijd de hoop koesteren dat het tij altijd nog kan keren.

Wanneer beleggingsbeslissingen worden gedreven door emoties in plaats van harde feiten neemt de kans op fouten toe. Vanguard stelt dat de angst voor verlies ertoe kan leiden dat beleggers minder risico nemen dan mogelijk is.

Het is zelfs deze angst die mensen ervan kan weerhouden überhaupt te beleggen, omdat het veilige gevoel van geld op de bank wordt verkozen. Zelfs als zij weten dat daardoor meer geld verloren gaat door het afbrokkelende effect van inflatie en mogelijk negatieve spaarrentes.

Door dit irrationele conservatisme kan op langere termijn of zelfs over een hele beleggersloopbaan veel geld worden misgelopen. Vanguard adviseert beleggers daarom kritisch na te denken en verlies van tijd tot tijd te accepteren, zodat opnieuw rationeel en objectief geïnvesteerd kan worden.

Emoties bij beleggingsbeslissingen zijn menselijk. Diegene die zich daarvan bewust is en er mee weet om te gaan, plukt daar op lange termijn de vruchten van.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!