Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 31 jul 2019 15:30

Eindelijk weer eens (geringe) groei voor Apple

0 0 Leestijd ongeveer

Apple heeft een kleine omzetgroei geboekt in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar. De omzet kwam uit op $53,8 mrd, een groei van 1,0%. Dat is zeker niet hoog. Maar omdat Apple de voorgaande twee kwartalen is gekrompen, is het toch een meevaller.

Voor het nieuwe (vierde) kwartaal rekent de smartphonemaker op een omzet van tussen $61 mrd en $64 mrd. Dat komt neer op ongeveer hetzelfde als een jaar geleden ($62,9 mrd). Zoals verwacht daalde de omzet uit de verkoop van iPhones  maar services en ‘wearables’ (zoals de Apple watch) groeiden met meer dan 10%.

Kosten

Ondanks de hogere omzet daalde de nettowinst met 12,8%. Dat komt omdat verschillende kostenposten harder zijn gestegen dan de omzet. Er werd bijvoorbeeld 15,0% meer uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling, en 7,7% meer aan overheadkosten. Desondanks is de nettowinstmarge nog altijd uitstekend, op 18,7%. De winst per aandeel (wpa) over het kwartaal bedraagt $2,20, waardoor het totaal voor het boekjaar tot nu toe uitkomt op $8,92. Mijn verwachting voor het hele jaar was $11,20. Het lijkt er sterk op dat dit te laag was, en daarom verhoog ik de taxatie naar $11,90. Het vierde kwartaal is meestal het op-één-na beste kwartaal, en dat is dit jaar niet anders. Voor het komende boekjaar verhoog ik de schatting van $11,35 naar $12,20.

Advies Apple

Op basis van de nieuwe wpa-taxatie is de k/w ongeveer 18. Dat is niet extreem duur voor een bedrijf met heel hoge winstmarges en een stevige financiële positie. Maar daar staat tegenover dat de groeipercentages de komende jaren niet ineens aanmerkelijk zullen gaan verbeteren. De iPhone-omzet zal waarschijnlijk licht blijven dalen, en vooral services zullen groeien. Maar de iPhone is nog altijd de belangrijkste inkomstenbron, en per saldo lijkt hoge groei dus uitgesloten. Bij lage groei past geen hoge waardering. Ook het dividendrendement (ongeveer 1,5%) geeft geen aanleiding om het aandeel op het huidige niveau te kopen. Het advies blijft daarom ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!