Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Optietip Jeff Thijssen, 30 jul 2019 16:00

Optietips VS: iron condor op UnitedHealth Group

0 0 Leestijd ongeveer

UnitedHealth Group heeft op 18 juli haar kwartaalcijfers bekendgemaakt. De kans op een grote uitslag van de beurskoers is hierdoor op korte termijn in mijn ogen wat kleiner geworden. Ik wil hiervan profiteren door het openen van een iron condor.

UnitedHealth Group is een van de grootste ziektekostenverzekeraars ter wereld. Het concern maakt deel uit van de Dow Jones-index. De actieve lezers van onze dagelijks update Beurzen Vandaag zal het zijn opgevallen dat dit aandeel met enige regelmaat opduikt in het lijstje met grootste stijger en dalers. Beleggers in dit aandeel lijken sinds begin dit jaar echter weinig richting te kunnen kiezen. Het aandeel beweegt namelijk al geruime tijd binnen een bandbreedte van $ 217 en $ 270 en  Het aandeel wisselt weken van stijgingen af met weken van dalingen.

Nu onlangs de cijfers over het tweede kwartaal naar buiten zijn gekomen verwacht ik op de korte termijn geen grote koersfluctuaties. Dit lijkt mij een ideaal moment om te profiteren van het verstrijken van de tijd. In de komende 52 dagen wil ik optimaal gebruikmaken van een zijwaartse beweging van het aandeel. Daarom open ik een iron condor.

Het gaat om de verkoop van een UNH sep19 230 put, de koop van een UNH sep19 210 put, de verkoop van een UNH sep19 270 call en een koop van een UNH sep19 290 call. Per saldo wens ik $2,55 te ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er $255 aan premie wordt bijgeschreven op mijn effectenrekening. Deze premie mag ik volledig behouden als de beurskoers op expiratie tussen de $230 en $270 noteert.

UNH sep19 210/230/270/290 Iron Condor
VerkoopUNH sep 19 230 put
KoopUNH  sep 19 210 put
VerkoopUNH sep 19 270 call
KoopUNH sep 19 290 call
Totaal te ontvangen premie$ 2,55
Contractgrootte100
Expiratiedatumvrijdag 20 september 2019
RisicoschattingHoog
Maximale Winst255
Maximaal Verlies$1745

Vier verschillende opties

Een iron condor is een optiestrategie die uit vier verschillende opties bestaat. De belegger verkoopt een out-of-the-money putspread en verkoopt tegelijkertijd een out-of-the-money callspread. Dit betekent dat er enkel tijdswaarde in de opties zit. Voor zowel de putspread als de callspread ontvangt de belegger bij deze strategie een premie. Beide premies worden bij elkaar opgeteld, om tot de totale te ontvangen premie te komen.

Als de belegger $2,55 ontvangt aan premie voor het openen van een iron condor, dan weet hij op voorhand dat zijn maximale winst $255 bedraagt. Die wordt gerealiseerd wanneer de opties op expiratie nog steeds out-of-the-money zijn en daardoor waardeloos aflopen.

Om het maximale verlies te berekenen dienen we te kijken naar het verschil tussen de uitoefenprijzen van zowel de callspread als de putspread. In dit voorbeeld schrijf ik een 230 put en koop ik een 210 put. Het verschil tussen beide uitoefenprijzen bedraagt $20. Ook bij de callspread is het verschil $20. We schrijven namelijk de $270 call en kopen de $290 call. Het maximale verlies voor deze combinatie is het verschil tussen de uitoefenprijzen en de ontvangen premie. Dit betekent dat een belegger maximaal $17,45 kan verliezen, oftewel $1745,omdat de contractgrootte 100 bedraagt.

Zijwaarts is optimaal

Het grote voordeel van deze strategie is dat een belegger maar aan één zijde kan verliezen. Als de beurskoers van het aandeel daalt, dan verliest de belegger aan de geschreven putspread, maar verdient hij aan de geschreven callspread. Als de beurskoers stijgt, dan verliest de belegger aan de geschreven callspread, maar verdient hij aan de geschreven putspread. Bij deze optiecombinatie profiteert de belegger optimaal als de beurskoers zijwaarts beweegt.

Blijf op de hoogte van de laatste wijzigingen via Twitter @jeffthijssen

Updates

  • De geschreven putoptie op Dell is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $73.
  • De iron condor op Uber staat nog open, de ongerealiseerde winst bedraagt $23.
  • De iron condor op GLD is inmiddels gesloten. De winst bedraagt $40.
  • De geschreven putopties op US Steel staan nog open, het ongerealiseerde verlies bedraagt $8.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!