Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 24 jul 2019 16:00

Column: herkauwer met een rollator

0 0 Leestijd ongeveer

Ik heb al op meerdere plaatsen gelezen dat de huidige ‘bull markt’ de minst geliefde ooit is. Daar zit wel wat in. Je kunt geen website openen of krant openslaan of er staan waarschuwingen dat het allemaal niet lang meer kan duren.

Een van de redenen die worden genoemd voor het naderende einde op de aandelenbeurzen, is ouderdom: ‘dit is de oudste bullmarkt ooit’. Een reumatische stier die nog een laatste poging doet indruk te maken op de koeien verderop in de wei, maar het enige stof dat opwaait komt van de wielen van zijn rollator.

Nu vind ik om te beginnen het begrip bullmarkt al vreemd. Het is een periode van opgaande koersen, dat begrijp ik nog. Maar koersen stijgen vrij vaak, dus waar begint de bull dan? Daarvoor is afgesproken dat het begin een dieptepunt is na een daling van tenminste 20%. Waarom dit 20% is, is mij niet duidelijk. En waarom de tegenhanger, de bearmarkt, begint vanaf een daling van 20% begrijp ik ook niet goed. Als de daling ophoudt bij 25% in totaal, heeft de bearmarkt dan 5 procentpunten geduurd? Of mag je dan een deel van wat formeel de bullmarkt was meetellen en 25% rekenen? Het komt op mij over als wijsheid achteraf.

Afronden

Volgens velen zit de huidige S&P500 in de langste bullmarkt ooit. Maar dat klopt niet. De huidige opgaande beweging volgens de 20%-regel duurt nu iets meer dan tien jaar. Tussen 1987 en 2000 ging de S&P zo’n twaalf-en-een-half jaar omhoog zonder 20% daling. In 1990 was er wel een daling van 19,9%. Als je dat accepteert als 20%, en dus de bullmarkt laat stoppen in 1990, wordt de twaalf-en-een-half jaar niet gehaald. Maar als je 19,9% mag afronden naar 20%, waarom zou de daling van 18,8% in 2018 dan niet afgerond mogen worden?

In Europa valt het al helemaal mee met de ouderdom: de AEX-index ging in 2016 flink onderuit, waardoor de huidige stier nog geen drie jaar oud is. In mensenjaren een tiener die elke dag in de spiegel kijkt of zijn hoorns al een millimeter gegroeid zijn. En de Duitse DAX is een speels kalfje van iets meer dan een half jaar oud.

Ik wil niet beweren dat de beurzen niet binnenkort flink kunnen dalen. Die mogelijkheid is er altijd. Maar dat wil nog niet zeggen dat de kans groot is dat dit binnenkort gebeurt. Alles verkopen vanwege de leeftijd van de bullmarkt vind ik onzinnig. Ook oude stieren hebben vier poten. Een rollator is overbodig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!