Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies van de dag Hildo Laman, 22 jul 12:30

Goede resultaten Philips maken overwaardering minder groot

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Philips heeft prima resultaten behaald in het tweede kwartaal. De omzet steeg met 8,9% naar €4,7 mrd, waarbij valutameevallers wel voor 2,9 procentpunten van deze toename zorgden.

Ook de winst is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, maar dat is niet zo vreemd. Vorig jaar was de winst maar €2 mln, mede door een verlies van €209 op de aandelen van het afgestoten verlichtingsonderdeel Signify. Afgelopen kwartaal was de nettowinst €246 mln.

Connected Care

Alle drie de divisies van Philips hebben hogere omzetten geboekt. De kleinste van de drie, Connected Care, heeft de hoogste groei: 11,1%. Vorig jaar kromp de omzet van deze divisie nog met 2,5%. Door de positieve ontwikkeling in het tweede kwartaal is de groei over de eerste jaarhelft uitgekomen op 7,2%. Eén kwartaal maakt nog geen trend, maar het is wel een opsteker. Mijn bezwaar tegen het aandeel is al een tijd dat de omzetgroei mager is, bij een hoge waardering.

Hogere taxatie

Mijn winsttaxatie voor 2019 verhoog ik van €1,45 naar €1,60 vanwege de mooie cijfers in het tweede kwartaal. Voor volgend jaar verhoog ik de taxatie van €1,55 naar €1,70. Met gebruik van deze laatste schatting komt de k/w uit op ongeveer 24.

Door de verbeterde resultaten (en dus vooruitzichten) is de waardering van het aandeel minder hoog geworden. Maar goedkoop is Philips nog altijd niet. De financiële positie van het bedrijf verslechtert nog steeds, en met een k/w van 24 zou een groei van 10% of meer passend zijn – niet een stuk daaronder.

Advies Philips

Waarschijnlijk zijn beleggers bereid een flinke prijs te betalen voor dit aandeel vanwege het idee dat medische apparatuur relatief ongevoelig is voor economische schommelingen. Dat klopt voor een deel, maar naar mijn mening niet helemaal. In veel landen zijn de hoge en toenemende zorgkosten een continue bron van discussie. Technologische ontwikkeling kan een oplossing van dit probleem zijn, maar de resultaten van Philips over de laatste jaren wijzen er niet op dat Philips hiervan sterk profiteert. Vooralsnog handhaaf ik mijn verkoopadvies. Als de resultaten blijven verbeteren, zal ik moeten heroverwegen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!