Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Waarom optimisme vaker lonend is bij optieconstructies

0 0 Leestijd ongeveer

Inzetten op een stijgende index levert vaak meer op dan gokken op dalende koersen. Dat is een kwestie van pure kansberekening: een index stijgt over een langere periode vaker dan dat hij daalt.

Het grote merendeel van mijn optietips zijn constructies die baat hebben bij hogere koersen. Er is een goede reden waarom ik meestal een optieconstructie kies die zich uitbetaalt bij een (flinke) stijging. Statistisch gezien is de kans dat een aandelenindex over drie, zes of twaalf maanden stijgt groter dan dat er een daling is.

Optimisme vaker lonend

In de tabel staat een kansberekening voor het rendement van de AEX-index over drie en zes maanden. De kans dat de index na drie maanden 5% hoger of meer staat is 39,0%. De kans dat de index -0,5% of lager noteert over die periode is 33,7%. Als belegger heb je dus betere kaarten als je inzet op een stijging van 5% (of meer) dan als je uitgaat van een daling van 0,5% of erger. Na zes maanden is het beeld nog duidelijker: de kans dat de AEX na een half jaar tenminste 5% wint, is 51,3%.

Kans op winst/verlies
AEXPeriode
Kans op:3 mnd6 mnd
>=5,0%39,0%51,3%
>=3,0%48,8%57,5%
>=0,5%61,3%65,2%
<=-0,5%33,7%32,1%
<=-3,0%23,7%26,8%
<=-5,0%18,2%22,8%

Over een heel korte periode, bijvoorbeeld een week of een maand, zijn de kansen op een behoorlijke stijging veel kleiner. Dat is logisch: hoe vaak komt het voor dat de AEX bijvoorbeeld vijf dagen achter elkaar met 1% stijgt? Het is daarom belangrijk dat ik bij de keuze van de expiratiemaand niet een te korte periode kies. De gemiddelde loopduur van alle gesloten optietips is 115 kalenderdagen. Dat komt neer op bijna vier maanden. Lang genoeg dus om te kunnen profiteren van het statistische voordeel.

Verzekering met opties

Overigens probeer ik altijd tenminste één optiecombinatie open te hebben staan die profiteert van dalende koersen. Zoals te zien is in de tabel zijn flink dalende koersen niet heel waarschijnlijk. Maar als de beurzen zakken, zullen de meeste tips een verlies opleveren. Als er dan een tip is die juist behoorlijk goed presteert, verlicht dat de pijn op zo’n moment. In de afgelopen jaren hebben al meerdere van dit soort tips mij een forse winst opgeleverd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!