Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 16 jul 12:00

Galapagos blijft voorlopig zelfstandig

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse farmaciereus Gilead brengt de komende tien jaar geen overnamebod uit op Galapagos, maar verwerft toegang tot diens veelbelovende pijplijn. Door de kapitaalinjectie kan Galapagos zijn groei versnellen en lijkt het voorlopig zelfstandig te blijven.

Biotechbedrijf Galapagos sluit een mega-alliantie met zijn onderzoekspartner Gilead. Tegen een voorschot van $3,95 mrd krijgen de Amerikanen de exclusieve rechten buiten Europa op de huidige en toekomstige medicijnen in ontwikkeling. Daarnaast koopt Gilead voor nog eens $1,1 mrd aan aandelen Galapagos, waarmee het zijn belang uitbreidt van circa 12,3 naar 22%. De aankoopkoers van €140,59 impliceert een premie van 20% ten opzichte van de gemiddelde koers over de afgelopen vier weken.

Beide bedrijven werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van Filgotinib. Dit nieuwe medicijn tegen reuma en andere ontstekingsziektes is een potentiele kaskraker van Galapagos. De bestaande afspraken over Filgotinib zijn aangepast. Daarbij krijgt Galapagos een grotere rol bij de commerciële uitrol van het medicijn in Europa.

Galapagos blijft zelfstandig

Beleggers reageerden enthousiast op de deal en zetten Galapagos ruim 17% ( ) hoger. De overnamefantasie rond het aandeel is voorlopig verdwenen: Gilead mag de komende tien jaar geen overnamebod uitbrengen en kan met zijn belang andere belagers makkelijk weren. Aan de andere kant krijgt Galapagos een enorme kapitaalinjectie, waarmee het zijn onderzoek- en ontwikkelingskosten wil gaan verdubbelen. Ook zal het bedrijf zijn commerciële organisatie in Europa verder uitbreiden. De lang gekoesterde wens van bestuursvoorzitter Onno van de Stolpe om Galapagos uit te bouwen tot een onafhankelijk Europees farmabedrijf gaat daarmee in vervulling.

Voor het opwaartse winstpotentieel is het belangrijk dat Galapagos de Europese verkooprechten behoudt voor zijn medicijnen. Filgotinib zal mogelijk dit jaar al op de Europese markt verschijnen. Waarschijnlijk zal Gilead het medicijn volgend jaar in de Verenigde Staten lanceren. Volgens analisten zou de reumapil op termijn jaarlijks $6 mrd aan omzet kunnen genereren. Daarnaast beschikt Galapagos over een groeiende pijplijn. Door zelfstandig te blijven kan het bedrijf op de lange termijn waarschijnlijk meer waarde voor zijn aandeelhouders creëren. Het koopadvies blijft van kracht.

Brede en groeiende pijplijn
Galapagos heeft een aantrekkelijke pijplijn aan nieuwe medicijnen. Het gaat om programma’s voor ontstekingsziekten, fibrose, osteoartrose en andere ziekten. Veelbelovende, vergevorderde ontwikkelingsprogramma’s betreffen de fase 3-studie in IPF (longfybrose) en de fase 2b-studie in osteoartritis. Maar het is Gilead natuurlijk vooral te doen om het reumamiddel Filgotinib. Eind maart kwam Galapagos met sterke testresultaten naar buiten. Naar verwachting zal het medicijn nu snel worden goedgekeurd in Europa en de VS. Het potentieel is enorm, gezien de marktomvang voor ontstekingsziektes van $65 mrd wereldwijd. Concurrent AbbVie heeft met Humira het best verkochte reumamedicijn in handen en introduceert volgend jaar een vergelijkbare pil als Filgotinib. Testresultaten tonen aan dat beide nieuwe medicijnen aan elkaar gewaagd zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!