Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Portefeuilles Hildo Laman, 5 jul 2019 11:33

ETF portefeuille: UK dividend ETF blijft achter

0 0 Leestijd ongeveer

Het jaarrendement van de ETF-portefeuille is opgelopen naar 9,8%. De meeste aandelen-ETF’s in de portefeuille doen het dit jaar erg goed, met winsten van 10 tot 30%. Uitzondering is de UK dividend ETF.

Een uitzondering hierop is de iShares UK Dividend ETF (ISIN code: IE00B0M63060), die na een half jaar niet verder komt dan een winst van enkele procenten. Het zou voor de hand liggen om de verklaring te zoeken in de onzekerheid over brexit. Maar de Britse FTSE100 Index doet het dit jaar ongeveer even goed als de Europese Eurostoxx50 Index. Het is dus niet zo dat beleggers aandelen uit het VK mijden. Evenmin is het zo dat de ETF overmatig veel aandelen bevat van (kleinere) bedrijven die in hoge mate afhankelijk zijn van het VK.

Niet zo goed

Er zitten wel verschillende aandelen in de ETF die het dit jaar gewoon niet zo goed gedaan hebben. Een voorbeeld is Vodafone, dat het dividend verlaagd heeft. Dit aandeel heeft een weging van 3,0% in de ETF. Ook aandelen van Britse huizenbouwers, zoals Persimmon (gewicht 2,7%) en Galliford Try (2,6%), blijven achter sinds 1 januari. Verder bestaat meer dan een kwart van de portefeuille van de ETF uit aandelen van financiële bedrijven. Deze sector doet het dit jaar relatief slecht. De aanhoudend lage rente is voor veel banken en verzekeringsmaatschappijen niet gunstig.

Er is geen reden om deze ETF nu uit de portefeuille te halen. Bedrijven en sectoren kennen nu eenmaal hun goede en slechte perioden. En we moeten de lange termijn voor ogen houden, zeker als het gaat om dividendaandelen.

  • Jaarrendement: 9,8%
  • Sinds start (14 maart 2014): 44,5%
Rio Tinto blinkt uit
Een van de beter presterende aandelen in de UK Dividend ETF is mijnbouwer Rio Tinto. De prijs van een ton ijzererts is in juni boven $120 per ton uitgekomen, het hoogste niveau in vijf jaar. Begin dit jaar was de prijs nog ongeveer $70. De oorzaak van de recente prijsstijging is het bericht dat de productie van ijzererts in Australië dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar. Ook in Brazilië zijn er problemen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!