Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 20 jun 11:00

Handelsoorlog tussen de VS en China één jaar oud

0 0 Leestijd ongeveer

De handelsoorlog tussen de VS en China is één jaar oud. Op 15 juni 2018 kondigde de VS een eerste miljardenpakket aan van importheffingen op Chinese goederen per 6 juli. Daarmee veranderde het in dat voorjaar begonnen handelsconflict in een ‘gewapend’ treffen tussen beide economische grootmachten.

Een oorlog met grote nadelige gevolgen voor de economische ontwikkelingen overal ter wereld. Van Japan tot Canada en van Duitsland tot Mexico.

Vanaf het begin had de handelsoorlog gevolgen voor de markten. Tussen de hoop op vrede en de vrees voor escalatie lieten de beurzen de afgelopen twaalf maanden scherpere pieken en dalen zien dan we in de jaren tot aan de zomer van 2018 gewend waren geweest. Zoals altijd waren ook de mondiale economische ontwikkelingen en het beleid van de centrale banken bepalend voor het sentiment. Maar het handelsoorlog-effect op de koersen was het afgelopen jaar onmiskenbaar.

Echter, per saldo blijkt het effect van de handelsoorlog op de koersen erg mee te vallen. Het grootste deel van de hoofdgraadmeters die wij voor u volgen, behaalde tussen 18 juni 2018 en 18 juni 2019 een koersrendement tussen de -10% en +10%. Een negatieve uitschieter is de Kospi (-11,7%) in Zuid-Korea, een land dat bijzonder hard getroffen is. Positieve uitschieters waren de Braziliaanse Bovespa (+39,2%), de Russische RTSI (+23,50%) en de  ‘veilige haven’ van de Zwitserse SMI (+17,2%).

Zowel de Amerikaanse S&P500 (+5,6%) en de Shanghai Composite (-4,4%) als de AEX (+0,1%) en de pan-Europese Stoxx600 (-0,3%) zijn in twaalf maanden handelsoorlog per saldo nauwelijks van hun plaats gekomen. Binnen Nederland is wel opvallend het relatief grote verlies van de smallcapindex AScX (-12,3%). In onzekere tijden is gangbaar dat beleggers hun geld verschuiven van ‘risicovolle kleintjes’ naar ‘veilige’ bluechips. Overigens bieden de afstraffingen van koopwaardige aandelen als Vastned (-29,8%), Kiadis (-23,3%) en Acomo (-19,6%) ook weer kansen.

Handelsoorlog tussen de VS en China

We moeten waarschijnlijk nog wel even leven met de ups and downs van de handelsoorlog tussen de VS en China, waarvan de presidenten elkaar eind deze maand tijdens de G20 in Osaka zullen ontmoeten. Maar hoe deze top ook afloopt, voor beleggers blijven er zoals altijd voldoende mogelijkheden om van de situatie te profiteren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!