Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Verhaal van de Week Johan Brinkman, 6 jun 10:45

Protectionisme VS geen hoofdreden voor malaise aandelenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het protectionisme van de VS is niet de hoofdreden voor de malaise op de aandelenmarkt sinds vorige maand. Dat is de analyse van beleggingsexpert Karel Mercx in het Verhaal van de Week van Beleggers Belangen.

Vanzelfsprekend is het Amerikaanse protectionisme geen goed nieuws voor de aandelenbeurzen, erkent Mercx. ‘Net zoals de Amerikaanse recessie van begin deze eeuw werd gezien als een effect van de aanslagen van 11 september 2001, en de Amerikaanse recessie van 2008 als een gevolg van de hypotheekcrisis, zal de komende Amerikaanse recessie – en de koersdalingen die daarmee gepaard zullen gaan – worden gezien als een gevolg van de huidige afscherming van de Amerikaanse markten.’

Het protectionisme van de VS is volgens Mercx sinds de jaren dertig niet meer zo sterk geweest. Het zou echter in zijn ogen niet terecht zijn om een eventuele scherpe daling op de aandelenmarkten geheel, of zelfs maar grotendeels, te wijten aan het beleid van de Amerikaanse regering. ‘Als er een grote correctie komt, of zelfs een crash, dan is de belangrijkste oorzaak daarvan dat de waarderingen op de Amerikaanse beurs in rap tempo enorm zijn opgelopen.’

Protectionisme van de VS

De belangrijkste reden dat Mercx uitgaat van een bearmarkt in aandelen, is dat de wereldeconomie steeds verder afkoelt. Het protectionisme van de VS  zal dat proces alleen maar versnellen. De stand van de Citigroup Surprise Index is wat dat betreft een veeg teken. Deze index meet het verschil tussen verwachting en realiteit van de economische cijfers in de tien grootste economieën ter wereld. Een nulstand betekent dat de cijfers precies in lijn zijn met de verwachting van analisten.

‘De Citigroup Surprise index staat sinds 6 april 2018 onder nul‘, aldus Mercx. ‘Met 421 dagen is dat een record. Analisten schroeven de verwachtingen terug, maar de economische cijfers zijn nóg negatiever. Gedurende de mondiale financiële crisis stond de index tussen 16 juni 2008 en 6 mei 2009 ook onder nul. Dit zijn 325 dagen.’

In het Verhaal van de Week geeft de beleggingsexpert van Beleggers Belangen twee beleggingstips waarmee beleggers in een neergaande aandelenmarkt toch een positief rendement kunnen behalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!