Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 5 jun 2019 14:34

ArcelorMittal in het nauw

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van ArcelorMittal stond er in de maand mei slecht voor. Een handelsakkoord tussen China en de VS bleef uit. Daarnaast blijven de marges van de staalreus onder druk staan door lagere staalprijzen en hogere grondstofkosten.

In de maand januari en mei van 2018 betaalden beleggers voor een aandeel ArcelorMittal nog €30. Inmiddels staat er circa €13 op de borden; een correctie van zo’n 57%. Dit maakt het staalconcern het slechtst presterende aandeel van de AEX-index dit jaar. Het aandeel lijkt daarmee het meeste last te hebben van de handelsoorlog. Ook in de afgelopen maand mei stond de beurskoers telkens onder druk toen de handelsoorlog verder leek te escaleren.

Trump breekt afspraken

Onlangs dreigde China nog met het stopzetten van de export van aarde-metalen naar de VS en de invoering van een blokkade op het importeren van sojabonen uit de VS. Totaal onverwacht kwam daar recent nog de aankondiging van de Amerikaanse president bij dat hij van plan is om importtarieven op Mexicaanse goederen in te voeren. De Amerikaanse president vindt deze sancties noodzakelijk omdat Mexico er volgens hem te weinig aan doet om te voorkomen dat mensen illegaal de grens met de VS oversteken. Het verraste beleggers compleet, omdat er eind 2018 na lang onderhandelen een nieuw handelsakkoord werd bereikt tussen de VS, Mexico en Canada. Dat de VS hier nu al op terugkomt zal andere landen aan het denken zetten. Zowel China als Europa zullen zich afvragen wat een akkoord waard is, wanneer de VS op korte termijn alweer kan terugkomen op gemaakte afspraken.

Klein lichtpuntje

Naast de onrust die de handelsoorlog met zich mee brengt, zucht ArcelorMittal onder de lage staalprijzen in Europa, terwijl de prijs van ijzererts en cokes relatief hoog blijft. Dit zet de marges van ArcelorMittal onder druk. De lage staalprijs is het gevolg van een overaanbod in Europa en China. Daarnaast is de vraag naar staal relatief zwak, met name uit de automotive-sector en de bouwsector. Dit betekent dat de druk op de marges naar verwachting op de korte termijn zullen aanblijven. Een lichtpuntje is dat de ijzerertsprijs weer licht lijkt te dalen.

Op dit moment zit er al enorm veel ellende in de koers verwerkt, maar bij een gebrek aan aanwijzingen dat China en de VS tot een akkoord zullen komen en/of het probleem van de overcapaciteit wordt aangepakt met effectieve maatregelen, is het nog te vroeg voor een koopaanbeveling. Mijn advies voor ArcelorMittal blijft daarom ‘houden’.

ArcelorMittal verlaagt productie
In de afgelopen maand heeft de staalreus ArcelorMittal tot twee keer toe bekendgemaakt dat het de productie in Europa gaat verlagen. De voornaamste reden is de afgenomen vraag naar staal. De situatie wordt nog verergerd doordat er veel goedkoop staal van buiten de EU op de markt terechtkomt. Ook heeft het concern in Europa te maken met hogere kosten voor energie en CO2-reductie-maatregelen. Begin mei werd bekend dat het concern hierdoor de productie met 3 mln ton zal verlagen. De productie in Polen wordt tijdelijk stopgezet en de productie in Spanje wordt tijdelijk verlaagd. Daarnaast wordt de geplande opvoering van de productie in Italië vertraagd. Eind mei kwam daar het snijden in de capaciteit in Frankrijk en Duitsland nog bij. De omvang van deze laatste productieverlaging werd niet gedeeld.
EERSTEKWARTAALCIJFERS
In $ mln20192018
Omzet19.18819.186
Ebitda16522512
Nettowinst4141192

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!