Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Hildo Laman, 30 apr 2019 12:00

Intel verwacht minder omzet

0 0 Leestijd ongeveer

Chipmachinemaker Intel verlaagt de omzetverwachting voor 2019, maar rekent wel op verbetering van de marktomstandigheden in de tweede jaarhelft.

De resultaten in het eerste kwartaal van Intel vielen niet tegen. De omzet was $16,1 mrd, gelijk aan vorig jaar. De nettowinst was echter wel 9,3% lager, en kwam uit op $4,5 mrd ($0,87 per aandeel). De winstdaling komt door lagere verkoopaantallen bij chips met hogere winstmarges en een stijging bij minder winstgevende producten. Het aandeel ging op de dag van publicatie met 9,0% onderuit. Dat kwam door de verlaging van de verwachtingen voor het hele jaar. 

Verlaging outlook 

Intel merkt op dat de prijzen op de geheugenchipmarkt lager liggen, dat de omstandigheden bij datacenters (servers en dergelijke) minder goed zijn en dat de Chinese markt tegenvalt. Vanwege deze factoren verlaagt de chipmaker de omzetverwachting voor het hele jaar naar $69 mrd, terwijl eerder nog op $71,5 mrd gerekend werd. De winst per aandeel (wpa) zal volgens Intel vermoedelijk op $4,14 uitkomen. In het tweede kwartaal verwacht de chipmaker een omzet van $15,6 mrd en een wpa van $0,83. Opvallend genoeg zegt Intel er tegelijkertijd van uit te gaan dat de omstandigheden in de tweede helft van het jaar zullen verbeteren. Kennelijk wordt deze opleving niet genoeg om de resultaten substantieel te verbeteren.

Vanwege de verlaagde verwachting verlaag ik mijn wpa-taxatie voor dit jaar, net als Intel, naar $4,14. Ik ga er niet van uit dat ik beter kan voorspellen dan het bedrijf zelf, en er zijn geen redenen om de voorspelling te wantrouwen. Voor volgend jaar handhaaf ik mijn taxatie ($4,60). Ik reken erop dat het volgend jaar voor de chipsector beter zal verlopen, en ga ervan uit dat ook Intel daarvan zal profiteren. De uitspraak van Intel dat de markt later dit jaar zal verbeteren, is ook een indicatie voor verbetering volgend jaar.  

Advies Intel 

De lagere voorspellingen zijn vervelend, en ze vormen een goede verklaring voor de koersdaling. Maar het aandeel is nog altijd goedkoop, ondanks de koersstijging eerder dit jaar. Op basis van de taxatie van dit jaar is de k/w nog geen 13, en uitgaande van volgend jaar zelfs 11. Het koopadvies blijft dus van kracht.  

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!