Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 23 apr 15:00

Column: chipaandelen gaan door het dak

0 0 Leestijd ongeveer

In de Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index zitten dertig bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen, verspreiden, maken en verkopen van halfgeleiders. Het Nederlandse ASML maakt ook deel uit van de index, die afgekort SOX heet. De totale beurswaarde van de SOX is $1,2 bln. Dit betekent dat een gemiddeld bedrijf in de SOX een beurswaarde heeft van $40 mrd.

Op 3 april steeg de SOX boven de hoogste koers van 2018 uit. Hiermee was het de eerste index die in 2019 een nieuwe hoogste stand ooit bereikte. In de afgelopen twee weken is de SOX met 8,8% boven dit niveau uitgestegen. Het rendement sinds kerst is +48,9%.

Wat is hier aan de hand? Ik denk het volgende. Voor allerlei verschillende toepassingen zijn er steeds krachtigere chips nodig. Neem de opkomst van virtual reality. Links, rechts, voor en achter – waar je ook kijkt is er een schijnwerkelijkheid. Deze technologie gaat zich zo ver doorontwikkelen dat ze de hersenen zal gaan laten denken dat een virtual-reality-ervaring echt is. De Israëlische filosoof Yuval Noah Harari gaat zelfs zo ver dat hij voorspelt dat we in de toekomst niet meer op reis zullen gaan.

De chips in moderne mobiele telefoons zijn sterk genoeg om een video in hoge kwaliteit live te kunnen afspelen. Maar ze hebben bij lange na niet de kwaliteit om een volledige omgeving om ons heen te kunnen creëren. Chips zijn daarom een langetermijn-groeisector.

Daarnaast zijn er nog tal van toepassingen van chips. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast die zelf melk bestelt, die vervolgens wordt geleverd door een drone, waar uiteraard ook een chip in zit. Zonder twijfel is de chipsector een van de mooiste sectoren van de toekomst, maar waarom gaan deze juist nu door het dak? Ik denk dat het komt omdat in december de Amerikaanse centrale bank Fed zag dat het zo slecht ging op de financiële markten dat de situatie ging overslaan naar de economie. Ze maakte een U-bocht en ging in één klap van renteverhogingen en het afbouwen van de balans naar geen renteverhogingen en het niet langer afbouwen van de balans.

De markt heeft hiermee de bevestiging gekregen dat na de eerdere Bernanke-putoptie en Yellen-putoptie, er nu een Powell-putoptie is. Deze putoptie was er een jaar geleden niet. Beleggers zijn daardoor in complete euforie en zij kopen de grootste groeisector, met bescherming van de centrale bank voor als het misgaat.

De Fed heeft een probleem. Tien jaar heeft de markt aan het infuus gelegen van de centrale bank. In november en december is het infuus eraf gehaald en stortte de markt in. Het infuus zit er nu weer op en de markt spuit meteen weer omhoog.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!