Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Opinie Ivan SNURER, 14 apr 2019 12:00

Dividend brengt rust en rendement

0 0 Leestijd ongeveer

Nog altijd heb je beleggers die het dividend als bijzaak zien. Nochtans brengen dividendaandelen rust en rendement in de portefeuille. Er is namelijk een duidelijk verband tussen risico en rendement. Dividendaandelen zijn vaak ook laagvolatiel, en hoogvolatiele aandelen betalen veelal geen dividend.

Weliswaar is het dividend niet in beton gegoten, maar in het huidige renteklimaat zijn dividendaandelen nog steeds aantrekkelijk. Met de extreem lage rente die je op je spaarrekening krijgt, zijn vooral de aandelen met een hoog en stabiel dividend bijzonder aantrekkelijk. Immers, zij beloven een vast rendement bovenop de eventuele koerswinst.

Maar het dividend is zeker niet in beton gegoten. De meeste bedrijven streven ernaar om het dividend te laten groeien. Maar als de omstandigheden hen ertoe dwingen, kunnen ze te allen tijde besluiten om het dividend te verlagen, of het zelfs te schrappen. Als dergelijke berichten als bij een donderslag bij heldere hemel komen, zijn felle koersdalingen veelal het gevolg. Bekende dreigingen en wijdverspreide verwachtingen zijn zelden de aanleiding van grote correcties of van een beurskrach.

Correcties en crashes horen bij beleggen. Bullmarkten ondergaan meerdere correcties, maar je ziet ook dat bij de tweede tik het sentiment afbrokkelt en de volatiliteit toeneemt. De meeste beleggers houden niet van beweeglijke markten, maar volatiliteit is normaal.

Voor- en nadelen

Beleggers met een uitgesproken afkeer van risico kunnen hun oog laten vallen op laagvolatiele aandelen. In correcties en bearmarkten dalen aandelen met een lage beweeglijkheid veelal minder snel. En als de markt eenmaal herstelt, hebben laagvolatiele minder goed te maken. Het nadeel is echter dat zij in bullmarkten achterblijven op het beursgemiddelde. Het mooie van laagvolatiele aandelen is dan weer dat zij door de hele marktcyclus heen bij een lager risico toch een leuk rendement in het vooruitzicht stellen. En dat brengt rust en rendement in de portefeuille.

Net als dividendaandelen zijn laagvolatiele aandelen interessant voor de lange termijn. In de regel geldt bij aandelen hoe hoger het dividend, hoe beter, zolang het dividendrendement niet boven de 10% uitkomt. Dat is vaak een teken dat de markt het dividend wantrouwt. Wil je niet het risico lopen dat aan het dividend wordt getornd, dan moet je de pay-out-ratio’s in het oog houden. Bedrijven die gedurende langere tijd het grootste deel van hun nettowinst uitkeren, zijn op termijn kwetsbaar voor economische tegenvallers. Aandelen die elk jaar opnieuw het dividend verhogen, beschikken over het algemeen niet alleen over robuuste verdienmodellen, zij zijn ook minder scheutig met het dividend waardoor de kans op ‘beursongevallen’ kleiner is.

Samen sterk

Als je van felle koersschommelingen nerveus wordt en toch wilt gaan beleggen, kijk dan eens naar laagvolatiele dividendaandelen. Het risico en het rendement van betrouwbare dividendbetalers en laagvolatiele aandelen loopt niet ver uiteen. Van laagvolatiele aandelen is bekend dat zij correcties beter trotseren, terwijl aandelen met een stabiel dividend erom bekend staan dat zij hoge returns genereren.

rust en rendement

Dus als je echt op zoek bent naar rust en rendement, beleg dan én in laagvolatiele aandelen én in betrouwbare dividendbetalers. Indexaanbieder S&P combineert sinds september 2012 beide stijlfactoren in de S&P 500 Low Volatility High Dividend Index. De Europese tegenhanger hiervan is de S&P Europe 350 Low Volatilty High Dividend Index.

rust en rendement

Tot slot de ontwikkeling van het totaalrendement. Het blijkt niet direct uit de bovenstaande risico- en rendementsmatrix, maar over de afgelopen 20 jaar was de opbrengst van betrouwbare dividendbetalers en laagvolatiele aandelen dubbel zo hoog als dat van de S&P500. Uit de grafiek blijkt ook dat de combinatie van laag volatiel en hoog dividend daar nog een schepje bovenop doet.

rust en rendement

Maar let op: historische rendement bieden geen garantie voor de toekomstige beleggingsresultaten. Zij bieden enkel houvast.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!