Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Overig Ivan SNURER, 7 apr 2019 11:00

Het dividend van de Duitse DAX en de Zwitserse SMI

0 0 Leestijd ongeveer

Meer nog dan bij Nederlandse fondsen, telt bij Duitse en Zwitserse aandelen het dividend. Met het oog op komende jaarvergaderingen is er dan ook voldoende reden om de dividenden van de hoofdaandelen uit de DAX en de SMI onder de loep te nemen.

Onlangs brachten we het dividend van Nederlandse aandelen in kaart. In dit artikel passeren de indexleden van de Duitse DAX en Zwitserse SMI de revue. Het dividend speelt bij de Duitse en Zwitserse hoofdaandelen een nog voornamere rol dan bij de Nederlandse hoofdfondsen.

Dividend

De dividendpolitiek van Duitse en Zwitserse ondernemingen is vaak robuust(er) van aard dan die van Nederlandse. De meeste bedrijven uit de DAX en de SMI streven er nadrukkelijk naar om het dividend regelmatig te verhogen. Dat is voor beleggers uiteraard wel zo prettig. In de regel is de verhoging van het jaarlijkse dividend hoger dan de inflatie, waardoor beleggers zich minder zorgen hoeven te maken over het behoud van de koopkracht. En zelf al dalen op de beurzen de koersen, dan bent u door de stroom aan dividend(verhoging)en wel in zekere mate verzekerd van rendement.

Dividend

In snel stijgende markten hebben beleggers nauwelijks oog voor het dividend. Aandelen met een aantrekkelijk dividend of een betrouwbare dividendhistorie benen dan meestal de markt niet bij. Maar zodra op de beurzen de volatiliteit weerkeert, staat het dividend snel weer op het netvlies. Beleggers appreciëren dan de voorspelbaarheid van het vaste inkomen. Een stabiel dividend is immers het bewijs dat het goed gaat met de onderneming. En al zorgt het dividend op jaarbasis slechts voor een dun laagje aan extra rendement, op termijn is het dividend het meest stabiele deel van de opbrengst. Na tien jaar draagt dat dividend voor een derde bij aan de totale performance, na twintig jaar voor de helft en na dertig jaar voor twee derde. De invloed van het dividend wordt nog inzichtelijker als men het rendement van dividendbetalers en aandelen zonder dividend naast elkaar legt.

Dividend

De kleurencode in bovenstaande overzichten is analoog aan het eerdere overzicht van het Nederlandse dividend. Een donkergroene achtergrond signaleert in de regel een verhoging van het jaarlijkse dividend, maar ook de initiatie. Een lichtgroene achtergrond is een aanduiding dat het dividend in vergelijking met het jaar ervoor gelijk is gebleven. Een rode achtergrond visualiseert dat het jaarlijkse dividend is verlaagd. Werd het dividend evenwel geschrapt, dan wordt dit met een zwarte achtergrond in kaart gebracht. Als de achtergrond lichtgrijs is, dan wil dit zeggen dat het bedrijf nog geen notering had of dat het geen dividend betaalt. Daarnaast tonen de eerste twee kolommen rechts het rendement exclusief en inclusief dividend over 2009-2018. De derde en vierde kolom voeren het actuele dividendrendement en de huidige koers op. Bij bedrijven die jonger dan tien jaar zijn, werd het jaarrendement berekend vanaf de beursgang.

Dividend Aristocrats

Europese bedrijven die het jaarlijkse dividend tien jaar op rij verhogen, worden in de regel opgenomen in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats-index. Voorwaarde is wel dat zij deel uitmaken van de S&P Europe 350. Op dit moment telt de Europese index met dividendaristocraten 40 ronkende namen. De DAX levert er met Fresenius en Fresenius Medical Care twee, de SMI met Nestlé, Novartis en Roche drie. Givaudan en HeidelbergCement zouden op basis van hun dividendhistorie eveneens aanspraak mogen maken op de titel Dividend Aristocrat. De reden dat ze die titel niet dragen, is gelegen in de ondergrenzen qua marktkapitalisatie en handelsvolume.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!