Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 3 apr 2019 15:46

Waarom HAL Trust weer koopwaardig is

0 0 Leestijd ongeveer

Positieve ontwikkelingen bij GrandVision en de niet-beursgenoteerde deelnemingen zijn flinke pluspunten in de jaarcijfers van HAL. Op de huidige beurskoers is de investeerder zonder meer koopwaardig.

Investeringsmaatschappij HAL kwam afgelopen donderdag met de jaarcijfers. De nettowinst over 2018 kwam uit op €155 mln (€1,91 per aandeel), een daling van €236 mln ten opzichte van 2017 (€4,84 per aandeel). De terugval van de nettowinst komt voornamelijk door afwaarderingen op goodwill en schepen bij Boskalis (€192 mln). Het offshore-installatiebedrijf waar HAL een fors belang in heeft, beleefde een moeizaam jaar. Ondanks een stijging van de omzet met 10% realiseerde het concern een verlies van €436 mln. Tegenvallende prestaties bij de divisie Offshore Energy en de havensleepactiviteiten hebben geresulteerd in een afschrijving van €519 mln. Hoewel de koers van het aandeel Boskalis hierdoor onder druk stond, heeft HAL het belang uitgebreid van 35,7% eind 2017 naar 40,4% eind 2018, deels door de dividenduitkering. Naast de tegenvaller bij Boskalis nam ook nog eens de liquiditeitenportefeuille met €87 mln af tot een verlies van €8 mln, als gevolg van de dalende beurskoersen in het vierde kwartaal.

Toch waren er ook genoeg positieve ontwikkelingen afgelopen jaar. GrandVision, de grootste deelneming van HAL, liet namelijk wel mooie cijfers zien. De omzet nam op jaarbasis toe met 7,9% en het operationele resultaat (ebitda) kwam uit op €426 mln, een stijging van 2,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Ook de niet-beursgenoteerde bedrijven deden het goed. De totale omzet steeg met 11,2% en het operationele resultaat (ebitda) liet een groei van 18% zien. Daarnaast deed Broad­view Holding B.V., een dochteronderneming van HAL, een aantal investeringen. Een daarvan is Westag, een producent van hoogwaardige materialen voor interieurafwerking en de bouwsector. De omzet over 2018 bedroeg €233 mln.

Laag instapniveau

HAL Trust geeft een mooi dividend van circa 4%. Daarnaast zien de laatste resultaten van GrandVision en de niet-beursgenoteerde deelnemingen er positief uit. Inmiddels noteert de beurskoers van het aandeel ook weer onder de nettovermogenswaarde en staat de koers van het aandeel op het laagste niveau in vier jaar. Ik verhoog daarom het advies van ‘houden’ naar ‘kopen’.

De beurskoers noteert onder de nettovermogenswaarde
De nettovermogenswaarde (NVW), de waarde van de investeringen minus de schulden van €11,2 mrd, lag €638 mln lager dan in 2017. Per aandeel spreken we over een teruggang van €13,88 tot €137,57. In dit laatste cijfer zit niet het positieve verschil verwerkt tussen de geschatte marktwaarde en de boekwaarde van niet-beursgenoteerde bedrijven. HAL becijfert dit verschil op €297 mln (€3,64 per aandeel). Ook zijn de beursfondsen sinds begin dit jaar met €4,41 per aandeel gestegen. Als we dit bij elkaar optellen, dan komt de intrinsieke waarde van het aandeel uit op €145,62. De huidige beurskoers ligt hier €9,62 onder. De daling van de NVW in 2018 is voor een groot deel toe te schrijven aan de wereldwijde daling van de beurzen in maand december en de buitengewone lasten bij Boskalis.

 

VERMOGENSWAARDE
In €20182017
NVW11,2 mrd12,1 mrd
NVW p.a137,57151,45
Dividend p.a5,36,2

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!