Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Opinie Jaap Barendregt, 6 mrt 2019 16:00

Column: Vergrijzing biedt steun aan markt

0 0 Leestijd ongeveer

De benchmarkleningen in de westerse landen zagen hun rente in 2019 dalen. Voor Europa gaat het om de Duitse staatsleningen voor de lange termijn en voor het Amerikaanse continent om de lange-termijnleningen van de VS.

De rentes, of juister geformuleerd, de rendementen van de bedrijfsobligaties in beide werelddelen zijn gekoppeld aan die van de benchmarkleningen. Het verschil, de spread, wordt gevormd door de risico’s die beleggers lopen bovenop die benchmarkleningen. Dat verschil varieert per bedrijf en is vooral de weergave van het debiteurenrisico.

Investmentgrade-bedrijven worden door kredietstatusbureaus als Moody’s als betrouwbaar gekwalificeerd. Zij kennen daardoor een lager debiteurenrisico en hebben om die reden een lage spread. Highyield-bedrijven kennen een hoger debiteurenrisico en een hogere spread. In gunstige tijden is er dus meer speling naar beneden voor highyield-bedrijfsobligaties. Dat is paradoxaal, want de belegger loopt met deze obligaties qua debiteurenrisico wel de grootste risico’s. Het adagium van ‘hij die grote risico’s neemt, kent ook grote beleggingswinsten’ gaat hier dus op.

Mijn visie op het nemen van risico’s

Ik adviseer zelden een belegging in highyield-obligaties. Indien dat toch gebeurt is het een highyield-obligatie met een kredietstatus die dicht tegen investment grade aanligt. Ik ben namelijk van mening dat een belegger zichzelf een plafond moet stellen voor de risico’s die hij of zij neemt en daarom ook tevreden moet zijn met de beleggingswinst die hem of haar bij dat risico toevalt.

Het is bovendien van belang om de oorzaak van het gunstige obligatieklimaat in de gaten te houden. Het klimaat is gunstig doordat er door de vergrijzing veel spaargeld beschikbaar is voor beleggingen. Door de vergrijzing vindt dat geld in grote mate zijn weg naar de obligatiemarkten omdat die als minder risicovol worden gezien dan aandelenmarkten. Voortgaande vergrijzing zal echter op termijn leiden tot ontsparingen. Het is dus van belang om goed in de gaten te houden wanneer de omslag naar ontsparing wordt ingezet. Dat duurt gelukkig nog wel even.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!