Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Actueel advies

ASMI groeit gewoon door, omzet +40%

0 0 Leestijd ongeveer

ASMI weet zich voor een groot deel aan de minder gunstige omstandigheden op de chipmarkt te onttrekken. De omzet groeide in het vierde kwartaal met 40,3%.  

De hogere omzet bij het chipmachinebedrijf zorgde natuurlijk ook voor een veel betere winst. ASMI verdiende in het vierde kwartaal €43,7 mln. Dat was weliswaar minder dan een jaar eerder, maar toen zat er een forse boekwinst vanwege de verkoop van ASM Pacific aandelen in het resultaat. Als dit buiten beschouwing wordt gelaten, is de kwartaalwinst bijna verdubbeld. De winst per aandeel (wpa) over het hele jaar is uitgekomen op €3,00 (taxatie: €3,20). Het dividend is verhoogd naar €1,00 per aandeel (was €0,80).  

Vol orderboek 

De vooruitzichten voor de komende twee kwartalen zijn opvallend goed. Dit jaar wordt waarschijnlijk een minder goed jaar voor de chipsector, maar ASMI verwacht desondanks een omzet van €225-245 mln in het eerste kwartaal, en tussen €200-230 mln in het tweede kwartaal. Vorig jaar bedroeg de omzet €206,5 mln in het eerste kwartaal, en €175,9 mln in het tweede. ASMI rekent dus op een omzetstijging van grofweg 15 tot 20%. Dat optimisme wordt bevestigd door het orderboek. Er kwam voor een bedrag van €301,6 mln aan nieuwe orders binnen in het vierde kwartaal, het hoogste niveau ooit. Vanwege deze vooruitzichten verhoog ik mijn wpa-taxatie voor dit jaar naar €3,50 (van €3,45).  

Advies ASMI 

Bij ASM Pacific, waar ASMI nog altijd ongeveer een kwart van de aandelen van bezit, gaat het allemaal wat minder goed. Dit bedrijf heeft wel last van de lagere omzetten bij veel chipmakers. Maar de invloed van het Aziatische bedrijf op ASMI is veel minder groot dan voorheen. Natuurlijk omdat het aandelenbelang is afgenomen. Maar ook omdat het bijzonder goed gaat met ASMI zelf. Beleggers krijgen met het aandeel een bedrijf met hoge groei, een uitstekende balans en een k/w van nog geen 14. Daar komt nog bij dat als de chipmarkt aantrekt, dat zou eind dit jaar al zover kunnen zijn, de jaarresultaten nog beter zouden kunnen uitkomen dan verwacht. Het koopadvies blijft daarom staan.

ASMI
In mln €kw. 4 ’18kw. 3 ’18kw. 2 ’18kw. 1 ’18
Omzet254,7195,7175,9206,5
Nettowinst43,739,159,415,0
Wpa (in €)0,890,761,090,27

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!