Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 17 feb 2019 10:00

Analisten verdeeld over de beleggingskansen in China

0 0 Leestijd ongeveer

China kijkt terug op een economisch bewogen 2018 als gevolg van een langslepende handelsoorlog met de Verenigde Staten en een stagnerende economische groei.

Bedrijven als Alibaba en Tencent wisten nog wel goede prestaties neer te zetten, maar ook zij zagen hun aandelenkoersen stevig dalen.

Tolerantie en begrip

Op 5 februari luidde China het nieuwe jaar in. In het jaar van het varken, dat het twaalfde dier is in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem, staan onder meer tolerantie en begrip centraal. Dat zouden kenmerken zijn van mensen die in dit jaar worden geboren. Toeval of niet, maar Fidelity ziet voor beleggers volop kansen in China. Zo verwacht de vermogensbeheerder dat de VS en China alsnog tot een akkoord zullen komen. Daarnaast wijst Fidelity op de maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om de binnenlandse economie te stimuleren, zoals een versoepeling van het monetaire beleid, verlaging van de inkomstenbelasting en investeringen in de infrastructuur.

Ook Skagen is optimistisch, dankzij onder meer de verbeterde consumptiecijfers in China. Verder wijst de vermogensbeheerder op de sterk ontwikkelde markt voor elektrische auto’s in China en ziet Skagen kansen in de Ping An Group, de grootste levensverzekeraar ter wereld.

Goedgelovig en naïef

Andere eigenschappen van mensen die in het jaar van het varken worden geboren zijn goedgelovigheid en naïviteit. Vermogensbeheerder Jupiter is echter allesbehalve goedgelovig als het om China gaat, en uit stevige twijfel aan de effectiviteit van de Chinese overheidsmaatregelen. Jupiter wijst daarbij op de leeglopende schatkist en een teruglopend overschot op de lopende rekening. Hierdoor zou China simpelweg te weinig financiële slagkracht hebben om de economie voldoende te stimuleren. Jupiter stelt zelfs dat een devaluatie van de Chinese munt in de komende drie jaar mogelijk is.

Columbia Threadneedle ziet weliswaar voldoende beleggingskansen in China, maar plaatst wel een aantal kritische kanttekeningen. De bank verwacht dat China de gevolgen van de handelsoorlog zeker het hoofd zou kunnen bieden, en is eveneens optimistisch over de groeiende Chinese consumptie. Wel zet Columbia Threadneedle vraagtekens bij de terughoudendheid van Chinese bedrijven om te investeren. Ook wijst de bank op het feit dat de stagnerende economische groei van China niet alleen is te wijten aan de handelsoorlog, maar ook aan nieuwe maatregelen van de Chinese overheid. Zo werd begin 2018 het toezicht op de Chinese financiële sector verder aangescherpt en zijn regels voor financieringen in China strenger geworden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!