Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 13 feb 2019 15:33

Heineken eindigt 2018 met sterke cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

De jaarcijfers die Heineken meldde, maakten de beleggers enthousiast. De bierbrouwer realiseerde een sterk tweede deel van het jaar. Dat was de hoofdreden van het enthousiasme.

Normaliter is het vierde kwartaal het beste kwartaal van Heineken vanwege de feestdagen in Europa en op het Amerikaanse continent. Dat wordt dan natuurlijk ook zichtbaar in de halfjaarcijfers. Ik maak enkele vergelijkingen met het eerste halfjaar van 2018. De autonome omzetgroei tot juli bedroeg 5,6%, die erna kwam uit op 6,5%. Bij het autonome operationeel resultaat was die verhouding 1,3%:11,1%. Die laatste toename van 11,1% was het gevolg van de hogere omzet, maar ook van een hogere efficiency. Zo nam de daling van de operationele marge af van 118 basispunten op 1 juli naar 17 basispunten op 31 december. Zowel de omzetstijging als de  verbetering van de marge waren groter dan verwacht.

Strategie van Heineken

De autonome omzet over heel 2018 steeg met 6,1%, naar €22,5 mrd. Daarvan bestond 4% uit meer verkochte hectoliters (volume) en 2,1% uit prijsstijging. Belangrijk hierbij is de invloed van de prijsmix. De bierbrouwer zet in op een groter omzetaandeel van de duurdere biermerken (premiumbieren), zoals Heineken. De verkochte hoeveelheid van het Heinekenmerk steeg in 2018 met maar liefst 7,7%. De prijsmix had dan ook een invloed op de totaalomzet van +2,9%. Voorts streeft het bedrijf naar stroomlijning van de activiteiten. Daartoe zijn bijvoorbeeld de Braziliaanse bieractiviteiten van Kirin overgenomen. Samenvoeging met de eigen activiteiten leidt tot kostenvoordelen in Brazilië. Hoewel de Kirin-merken verlieslatend waren en de sporen daarvan zichtbaar zijn in de marge-ontwikkeling van Heineken, verwacht de bierbrouwer dat die sporen in 2020 zijn weggewerkt. Het autonome operationeel resultaat (ebita) steeg met 6,4%, tot €3,9 mrd.

Nettowinst en advies

De autonome nettowinst nam met 12,5% toe, naar €2,4 mrd. Het dividend wordt verhoogd met 8,8%, naar €1,60. nettowinst. Overigens worden de cijfers wel getekend door bijzondere posten en amortisatie (zie tabel). Ik ga in de schattingen uit van de autonome winst (€4,60 in 2019) en handhaaf bij de dan geldende k/w van 18,4 het koopadvies.

Regionale verrassingen
Binnen de jaarcijfers waren verschuivingen zichtbaar in de twee grote regio’s. Zo steeg de omzet op het Amerikaanse continent in de tweede jaarhelft niet. Dat komt door de wisselkoersen, maar ook doordat de verkoop in de VS daalt (meer dan 5% lager in 2018), zelfs bij het ambachtelijke bier Lagunitas (minder dan 5% lager). Europa (zonder Oost-Europa) presteerde aan het eind van 2018 juist sterker. Het operationeel resultaat daalde in de eerste jaarhelft met 6,5% maar steeg over heel 2018 met 4,2%. Dat kwam door omzetgroeiversnelling, door kostenreducties en door een productmix met meer premium-, ambachtelijk en laag alcoholisch bier. Vooral in Frankrijk en Italië werden de Heinekenproducten populairder. In Spanje zaten het weer en toeristenuitgaven in sleutelregio’s tegen.
Gewone jaarcijfers
in mrd €20182017
Omzet22,4721,61
Oper. result. (ebit)3,143,35
Nettowinst2,102,15

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!