Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 6 feb 2019 14:01

Zeven Belgische beurstips voor 2019

0 0 Leestijd ongeveer

Het afgelopen jaar is voor de Belgische beurs nog beroerder geweest dan voor de Nederlandse beurs, maar onze stockpicks deden het niet slecht. Ook dit jaar vullen we een mandje op Euronext Brussel.

Na een aantal goede jaren heeft de Belgische aandelenmarkt vorig jaar een behoorlijke smak gemaakt. Bezien over de afgelopen twaalf maanden, de periode van 22 januari 2018 tot 31 januari 2019, is de Bel20 met 16,4% gedaald, beduidend meer dan onze eigen AEX die over deze periode 8,8% kwijtspeelde. De afgelopen jaren bleken onze stockpicks beter dan wel in lijn met de Belgische beurs te presteren. En dat is het afgelopen jaar ook weer gelukt, al zijn de onderlinge verschillen groot.

Belgische beurstips

Ik tipte vorig jaar de volgende zes Belgische fondsen: Econocom, Euronav, Mithra Parmaceuticals, Realdolmen, Solvay en ThromboGenics. Dit mandje leed over de afgelopen twaalf maanden een beperkt koersverlies van 2,3%. IT-dienstverlener Econocom halveerde ruimschoots, terwijl Mithra bijna verdubbelde. IT-dienstverlener Real­dolmen, getipt op €33,70, werd voor €37 per aandeel van de beurs gehaald. Biotechbedrijf Thrombogenics verdubbelde ruimschoots in de zomer om vervolgens weer volledig terug te vallen. Het bedrijf wijzigde zijn naam in Oxurion. Econocom keerde nog €0,12 dividend uit, Euronav €0,06 en Solvay €3,66. Dat brengt het totaalrendement op minus 0,2%, eigenlijk heel goed in het slechte beursjaar 2018.

Wilde individuele koersuitslagen waren er wel. Daarom wil ik benadrukken dat het kopen van een enkel fonds te riskant is. Door te spreiden over meerdere aandelen zult u zien dat de gemiddelde koersuitslag minder heftig is. Voor dit jaar keken we met een frisse blik naar de Belgische markt en daar rollen nieuwe kooptips uit. Wij hebben het aantal uitgebreid naar zeven om de spreiding nog wat beter te waarborgen.

België wederom achterblijver
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sombert over de groei van de wereldeconomie. België lijkt het slechter te gaan doen dan de andere eurolanden. Het IMF voorspelt voor het eurogebied een groei van 1,6%, tegen 1,8% over 2018. Het land wordt in de laatste update van het IMF niet genoemd. De Belgische bank KBC denkt echter dat België dit jaar blijft steken op een groei van 1,2%. Het zijn vooral de hoge loonkosten die onze zuiderburen parten spelen. Het ontbreekt België ook aan meerdere grote multinationals zoals  Nederland die heeft. AB InBev en Solvay zijn de meest aansprekende namen.

 

Biocartis

Het diagnostiekbedrijf Biocartis heb ik in 2017 al eens getipt. Per saldo heeft de koers nog niet zo veel gedaan, maar het bedrijf timmert stevig aan de weg. De onderneming werd in april 2015 naar de beurs gebracht tegen een koers van €11,50. Biocartis heeft het eigen minilab Idylla ontwikkeld waarmee zeer snel, nauwkeurig en in een vroeg stadium kanker kan worden vastgesteld. Dit kan zowel met bloed als met weefsel. Het bedrijf werkt samen met Amgen en sloot onlangs een deal met Nichirei Bio­science voor het betreden van de Japanse markt. China staat ook op de agenda.
Voorlopig gaan de kosten nog voor de baten uit en wordt er nog verlies gemaakt. Biocartis installeerde vorig jaar 360 minilabs en het aantal cartridges lag tussen de 130.000 en 135.000. Door het vergroten van de ‘installed base’ zal op termijn winstgevendheid bereikt worden. Niet geheel onverwacht haalde Biocartis vorige maand €55 mln op via een emissie. Die vond plaats tegen een prijs van €11,10 per aandeel, een korting van 8,2% op de beurskoers. Daarmee kan het bedrijf weer even voort. Biocartis heeft sterke troeven in handen.

Bpost

Evenals PostNL heeft ook het Belgische postbedrijf Bpost Sinds maart vorig jaar is de koers met ruim 70% gezakt. Slechte cijfers zijn daar debet aan. Toch wordt over 2018 een zeer fraai dividend betaald. Op 6 december 2018 werd een interim-dividend van €1,06 per aandeel uitgekeerd, gelijk aan het jaar ervoor. Dit impliceert een slotdividend van minimaal nog een kwartje. Dat maakt het koersverlies natuurlijk niet goed, maar vanaf dit niveau kan dat anders zijn. Dit jaar zal uitdagend worden, heeft het bedrijf gezegd. Het hoge dividend lijkt niet volledig houdbaar, maar een goed dividend lijkt wel mogelijk, te meer omdat de balans van het bedrijf nog altijd prima is. Het aandeel oogt te hard afgestraft en daarmee kansrijk voor een goed rendement dit jaar.

Immobel

Vorig jaar september heb ik de Belgische vastgoedontwikkelaar Immobel al eens getipt. Vanwege het defensieve karakter neem ik het bedrijf ook voor dit jaar op. Ik adviseerde het fonds destijds op €52 en nu noteert het €55,20. Na de fusie met Allfin in 2016 mag Immobel zich de grootse vastgoedontwikkelaar van België noemen. Het bedrijf is van oudsher sterk in kantoren, maar Allfin bracht een grote residentiële poot mee. Dit dient voor meer stabiliteit te zorgen. Door de overname van het Franse Nafilyan is de woningontwikkeling verder uitgebreid en zijn er grote kansen in Frankrijk. Immobel bezit ook een grondbank die voor €96 mln, circa €10 per aandeel, in de boeken staat en daarmee zeer conservatief gewaardeerd wordt. Voor de komende jaren is het fonds optimistisch en stelt het een jaarlijkse dividendverhoging van 10% in het vooruitzicht. Het huidige dividendrendement ligt rond de 4,7%. Slechts 25% van de stukken is vrij verhandelbaar. Immobel zelf bezit 12,25% van de stukken. Scherp limiteren derhalve.

Bois Sauvage

Investeerder Bois Sauvage belegt ruim de helft van de portefeuille in minder liquide assets. Het grootste belang, circa 40%, zit in chocoladefabrieken. Daarnaast heeft het een 12%-belang in de Duitse Berenberg Bank. Het voordeel van deze niet-beursgenoteerde belangen is dat Bois Sauvage deze tegen een behoorlijke korting in de boeken heeft opgenomen en ook de beurskoers daardoor een korting doet van momenteel circa 25% op de geschatte werkelijke intrinsieke waarde. Voorts heeft de investeerder grote belangen in de wel beursgenoteerde Belgische bedrijven Umicore en Recticel. Beide zijn goed voor respectievelijk ongeveer een kwart en 17% van het belegd vermogen. Umicore, materiaaltechnologie, en de industriële toeleverancier Recticel zijn beide vorig jaar flink gedaald door de malaise in de automobielindustrie. Voor de lange termijn zijn dit kansrijke beleggingen. Voorts zit er nog wat vastgoed (circa 7%) in de portefeuille van Bois Sauvage.

Proximus

Proximus, het voormalige Belgacom, is de grootste telecomaanbieder van België. Het aandeel heeft sinds de zomer van 2017 een grote smak gemaakt, maar zit nu weer wat in de lift. De koersdruk hing samen met de wegvallende roaming-inkomsten en de noodzakelijke investeringen in het netwerk. Voorts wenste de Belgische regering, die met een 53,5%-belang nog altijd een grote vinger in de pap heeft, meer concurrentie. Over 2018 zal de omzet naar verwachting stabiel blijven. Pluspunten zijn het goede management, de verder dalende vennootschapsbelasting in België en de zeer gezonde balans. De verhouding nettoschuld/ebitda ligt zo rond de 1,2. Over 2018 en over 2019 stelt het management een dividend van €1,50 per aandeel in het vooruitzicht. Dat is goed voor een direct jaarlijks rendement van 6,4%. In termen van waardering is het aandeel ook goedkoop. De verhouding eigen vermogen/ebitda ligt iets boven de 5. Verder heeft het bedrijf nog een kleine 5% aan eigen aandelen op de plank liggen. De extra concurrentie die de Belgische staat graag ziet is nog geen gelopen race. Een koerstrigger kan een voortgaande consolidatie van de telecommarkt zijn. De interesse in KPN kan zomaar naar onze zuiderburen overslaan.

Deceuninck

Materiaal- en constructiebedrijf Deceuninck tipte ik ook in 2016. Het bedrijf levert kunststof voor ramen, deuren, tuinvloeren en dak- en gevelbekleding. Vorig jaar is de koers flink gedaald door de valutacrisis in Turkije, de brexit en stevige concurrentie in Oost-Europa en Duitsland; zie daar ook de nadelen van vergaande internationalisatie. Deceuninck is tevens actief in Noord-Amerika en opkomende landen als Brazilië en India. Het bedrijf is financieel gezond en heeft goede groeikansen op de lange termijn. Door de koersval is het interessant geworden het aandeel weer op te pikken. Van belang is ook dat ceo Francis van Eeckhout onlangs zijn toch al zo forse belang uitbreidde van 26,3% naar 28,8%. Dat brengt hem dicht bij de grens van 30% waarop een verplicht bod zal moeten volgen. Dit is volgens hem niet de bedoeling, maar aankopen van insiders zijn altijd een positief signaal.

Euronav

Ook voor dit jaar neem ik weer de rederij Euronav op. Het bedrijf heeft het moeilijk door overcapaciteit in de markt en dientengevolge druk op de tarieven. Het afgelopen jaar leed het bedrijf een verlies van €110,2 mln, na nog een nipte plus in 2017. Het vierde kwartaal 2018 is echter weer met zwarte cijfers afgesloten en het bedrijf spreekt over een sterke start van het nieuwe jaar. De tarieven liggen op het hoogste niveau in twee jaar tijd. Op termijn moeten de tarieven verder kunnen stijgen als er aanbod van schepen uit de markt gehaald wordt. Dit kan onder meer getriggerd worden door strengere milieueisen of marktconsolidatie. Euronav is sterk gekapitaliseerd en druk doende eigen aandelen in te kopen. Overnames zijn ook goed mogelijk. Daarmee kan het eigenhandig een deel van de overcapaciteit uit de markt halen. De inkoop van eigen aandelen geeft aan dat het bedrijf de huidige beurswaarde te laag vindt. De boekwaarde ligt circa 25% boven de beurskoers. Euronav keert ook bij het ontbreken van winst minimaal 12 cent per aandeel uit, zolang de financiën het toestaan. Euronav staat ook genoteerd aan de New York Stock Exchange.

koers omzet ’18 (t) omzet ’19 (t) wpa ’18 (t) wpa ’19 (t) div’18 (t) div ’19 (t) k/w ’19 div. rend ’19 beurswaarde
Biocartis €12,20 €32 mln €40 mln verl. verl. €0,00 €0,00 nvt 0,00% €688 mln
Bpost €8,00 €3,8 mrd €3,9 mrd €1,40 €1,40 €1,31 €1,00 5,7 12,50% €1,6 mrd
Immobel €55,20 €160 mln €170 mln €4,50 €5,00 €2,42 €2,65 11 4,80% €550 mln
Bois Sauvage €396,00 €165mln €180 mln €27,00 €27,00 €7,90 €8,00 14,6 2,00% €667 mln
Proximus €23,56 €5,8 mrd €5,8 mrd €1,72 €1,75 €1,50 €1,50 13,4 6,30% €7,6 mrd
Deceuninck €2,16 €700 mln €725 mln €0,14 €0,16 €0,03 €0,04 13,5 1,90% €295 mln
Euronav €6,83 €490 mln 400 mln verl. €0,40 €0,12 €0,12 17,1 1,80% €1,5 mrd

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ