Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Analisten Stephen Hendriks, 27 jan 10:00

Waarom ABN Amro een van de favorieten is van Credit Suisse

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

Europese banken zijn te hard afgestraft, vindt Credit Suisse, en noemt vijf favorieten. Eén daarvan is ABN Amro.

Het vertrouwen in de Europese banksector is afgelopen jaar volledig ingestort, concludeert Credit Suisse. Dat had verschillende oorzaken, zoals tegenvallende macro-economische cijfers in de eurozone en een ‘euro-sceptische’ regering in Italië. Ook het verder naar voren schuiven van de renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) speelde een rol.

Na de koersdaling van 2018 noteert de Europese banksector tegen een gemiddelde koers-winstverhouding van 8,4 voor het lopende jaar. Beleggers prijzen daarmee een flinke economische vertraging in. Tijdens de financiële crisis in 2008 en de eurocrisis in 2011 lag de waardering van de Europese banksector ook op ongeveer dit niveau. Credit Suisse verwacht dat de winst voor belasting van de Europese banksector dit jaar echter met 8% zal stijgen. Dat is op basis van een verwachte economische groei van de eurozone van 1,5% in 2019 en 2020. Het politieke risico – in Italië en natuurlijk de brexit – is niet verdwenen, maar al wel in de koersen van de banken verdisconteerd. Credit Suisse erkent dat de voorzieningen voor slechte leningen waarschijnlijk het dieptepunt hebben bereikt. De kwaliteit van de kredietportefeuille zal niet verder verbeteren.

ABN Amro favoriet

Daar staat echter tegenover dat de druk van nieuwe regelgeving afneemt. Zo zijn Europese politici afgelopen december lagere risicowegingen voor leningen aan het midden- en kleinbedrijf overeengekomen. Dat vermindert de hoeveelheid eigen vermogen die de banken tegenover dit soort kredieten moeten aanhouden. De broker geeft de voorkeur aan banken die hun niet-rentebaten het snelst kunnen laten groeien en aan banken met ‘overtollig’ kapitaal, dat bijvoorbeeld in de vorm van dividend aan aandeelhouders uitgekeerd kan worden.

Dat levert vijf sectorfavorieten op: ABN Amro, Crédit Agricole, CaixaBank, Lloyds Banking Group en UBS. Volgens Credit Suisse is het management van ABN Amro ‘ultra-conservatief’ als het gaat om de kapitaalpositie van de bank. ABN Amro is van het strengst mogelijke scenario van de Bazel IV-regels uitgegaan en heeft kapitaaldoelstellingen al behaald. De bank heeft aangegeven overtollig kapitaal aan de aandeelhouders uit te keren. Credit Suisse voorziet dan ook extra dividenduitkeringen. Bovendien is er nog ruimte om de kosten te verlagen. De kosten-batenratio van ABN Amro bedraagt 59% en dat is te hoog, stelt de broker. ABN Amro krijgt dan ook – net als Crédit Agricole, CaixaBank, Lloyds Banking Group en UBS – een koopadvies. Het koersdoel voor ABN Amro bedraagt €31.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!