Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 3 jan 11:00

Banken zijn goedkoop maar niet geliefd

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De banksector is dit jaar een van de slechtst presterende sectoren. Niet alleen in Europa, maar opmerkelijk genoeg ook in de VS. Bankaandelen ogen daardoor erg goedkoop. Maar een lage waardering alleen is helaas geen garantie voor een succesvolle belegging in bankaandelen.

Sinds eind 2016 maakt het Comgest Growth Europe Fonds deel uit van de pensioenportefeuille van Beleggers Belangen. In 2017 was het resultaat van deze belegging keurig, maar niet heel opmerkelijk. Het Comgest-fonds presteerde anderhalf procentpunt beter dan de pan-Europese aandelenindex. 2018 was echter een heel ander verhaal. Het Comgest Growth Europe Fonds verloor tot medio december een kleine 1,5%. Jammer, maar wel heel veel beter dan de ruim 10% daling – inclusief herbelegd dividend – van de pan-Europese aandelenindex. Een van de verklaringen voor dit betere rendement is dat het Comgest-fonds uit principe niet in Europese bankaandelen belegt. Dat beleid pakte in 2018 goed uit. De banksector was tot medio december de slechtst presterende sector in Europa met een verlies van ruim 26%. Nog net iets slechter dan de ook al zo zwaar getroffen auto-industrie.

Uit de gratie

Dat was niet zoals de strategen van de grote banken en vermogensbeheerders het hadden voorzien. In de vooruitblik op 2018 van veel van deze strategen werd de Europese banksector opvallend vaak als favoriet genoemd. ‘De argumenten voor een overweging van Europese bankaandelen is volkomen helder’, schreven strategen van Credit Suisse eind 2017. En dat Europese banken eind 2017 wat ‘uit de gratie’ waren bij beleggers, maakte de sector voor vermogensbeheerder Invesco eigenlijk alleen nog maar aantrekkelijker. ‘Het kiezen van de juiste sector wordt cruciaal in 2018’, stelden strategen van Société Générale (SG) eind 2017. Over geen enkele sector waren zij zo positief als over de Europese banken. Ook UBS was enthousiast over de afgewaardeerde Europese bankaandelen. ‘Er zijn geen excuses meer voor de banksector om niet te presteren’, aldus de Zwitserse broker. Maar toch ging het in 2018, na een veelbelovend begin, mis met de Europese bankaandelen.

Zwakke euro

De positieve scenario’s voor de banksector van de verschillende strategen kenden veel overeenkomsten. Zo rekenden zij op een sterkere euro als gevolg van verder aantrekkende economische groei in Europa. Ontwikkelingen in de banksector hangen sterk samen met de binnenlandse economie. Vandaar dat bankaandelen vaak goed presteren als de euro aantrekt. Maar de groei van de Europese economie versnelde niet in 2018 en de euro verloor terrein ten opzichte van de dollar. Daarnaast gingen de strategen uit van een stijgende Duitse tienjaarsrente. Dat zorgt voor een steilere rentecurve en dat is doorgaans gunstig voor de rentemarge van de banken. Ook deze verwachting kwam echter niet uit. De Duitse tienjaarsrente begon 2018 rond de 0,43% en stond medio december op slechts 0,24%.

Schade en schande

Broker UBS verlaagde zijn winsttaxaties voor de Europese banksector voor 2019 dan ook met 5%. De koersen van de bankaandelen zijn daar in 2018 met een daling van 26% echter wel erg ver op vooruitgelopen. Na deze brute afwaardering ziet UBS dit jaar een opwaarts potentieel voor banken – uit de eurozone – van wel 30%. Dat klinkt prachtig. Maar UBS is volkomen helder in zijn advies voor potentiële beleggers in bankaandelen. Wie voor 2019 uitgaat van tegenvallende economische groei en een zwakke aandelenbeurs, moet absoluut geen bankaandelen kopen. Hoe aantrekkelijk de waardering ook lijkt, stelt UBS. Want de afgelopen tien jaar hebben beleggers geleerd banken te zien als een onderdeel van de aandelenmarkt met veel extremere koersuitslagen dan de brede markt. Naar boven, maar ook naar beneden. Dat kun je indekken noemen van de UBS-strategen. Maar na een jaar als 2018 kun je het ook zo zien dat deze strategen door schade en schande wijs zijn geworden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!