Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 20 jan 13:00

Rendementen opleiding Gestructureerd opbouwen van vermogen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

De rendementen van de 5 portefeuilles van de opleiding Gestructureerd opbouwen van vermogen van de Beleggers Belangen Academy.

Gestructureerd opbouwen van vermogen

Erik heeft enige tijd geleden voor €900.000 zijn handelsfirma verkocht. Van dat bedrag heeft hij €100.000 nu nodig en de rest belegt hij. Zijn doel: een jaarlijks inkomen van €40.000 bovenop zijn AOW. Dat is ruim voldoende om zijn huidige levensstandaard te behouden. Erik houdt van zekerheid, daarom wil hij geen geld aan zijn vermogen onttrekken om dit inkomen te genereren. Zijn grootste angst is dat zijn geld op is voordat hij is overleden. Zijn ‘hoofdsom’ moet dus onaangetast blijven. Dat betekent dat Erik jaarlijks ongeveer 5% rendement of inkomen uit zijn vermogen van €800.000 moet behalen om zijn inkomensdoelstelling van €40.000 te realiseren. Het grootste verschil met zijn defensieve alter ego is dat ‘Erik Offensief’ een stuk meer in aandelen zit. In de slechte decembermaand verloor hij 2,6% op zijn aandelen. Dit was de slechtste maand tot nu toe. Over 2018 hield Erik de schade beperkt tot 2,7%, het kleinste verlies van alle ijkpersonen. Het jaarlijkse rendement staat op 1,6%.

Geen goed jaar

De moeilijkste ijkpersoon is Erik Defensief. Het belangrijkste voor hem is dat hij zijn vermogen in stand houdt. Hij wil 5% per jaar behalen. Vroeger heeft hij goede ervaringen gehad met tienjarige Nederlandse staatsleningen. Die leverden eind 2006 nog een inkomen van 4,1% per jaar op. In 2019 noteren lange Nederlandse staatsobligaties echter nog maar 0,3%. Toch moet Erik met Amerikaanse en Europese bedrijfsobligaties, hoogrenderende Amerikaanse obligaties en een hoogdividend-ETF gemiddeld op de lange termijn een eind kunnen komen. Door het oplopen van de rente in combinatie met de afstraffing van alle aandelen in 2018 was het geen goed jaar. Erik Defensief verloor 3,5%, waardoor het gemiddelde jaarrendement zakte naar 0,3%. De dalende rente hielp Erik en voorkwam dat er een nieuwe maximale drawdown op de borden kwam. Erik Defensief is daarnaast de enige ijkpersonen die in 2018 geen laagste maandrendement heeft neergezet.

Floris

Afgestudeerd werktuigbouwkundige Floris was bij de start van de Beleggers Belangen Academy 27 jaar en zijn studieschuld heeft hij met hulp van zijn ouders afgelost. Inmiddels werkt hij bij een ingenieursbureau, waar hij ongeveer €33.000 per jaar verdient. Zijn woonlasten zijn nog steeds laag. Hij heeft de wil en de financiële ruimte om zeker 10% van zijn netto-inkomen te beleggen. Dat komt neer op zo’n €200 per maand, maar dat bedrag stijgt wanneer hij meer gaat verdienen. Financiële onafhankelijkheid op de lange termijn is zijn doel. Floris is bereid risicovol te beleggen, omdat hij op korte termijn zijn vermogen niet hoeft aan te spreken en zonder belemmerende factoren het hoogst mogelijke rendement op de lange termijn kan nastreven. Van de grote koersdalingen eind 2018 ligt Floris dan ook niet wakker. In de maand december verloor hij 5,0%, waardoor zijn jaarverlies uitkwam op -10,2. De maximale drawdown liep op naar 15,7%. Het gemiddelde jaarrendement sinds de start is nu 2,0%.

Maarten

Maarten, getrouwd, twee studerende uitwonende kinderen en een inkomen van ruim €50.000 per jaar, is met zijn vrouw kleiner gaan wonen. Aan de verkoop van hun vorige woning hebben ze €115.000 overgehouden. De financiële positie van Maarten is solide. Zijn enige echte financiële zorg betreft eigenlijk zijn pensioen. Het pensioenfonds van zijn bedrijfstak heeft twee jaar geleden de indexatie van de pensioenen losgelaten. Dat wil zeggen dat die niet meer met de inflatie meestijgen. Zonder indexatie wordt de koopkracht van Maartens pensioen serieus aangetast. Hij vreest daarnaast dat als de situatie van zijn pensioenfonds niet verbetert, kortingen op de pensioenuitkeringen ook niet zijn uitgesloten. In tegenstelling tot Roos en Floris heeft Maarten met 3,4% verlies een relatief goede decembermaand gehad. Dit komt doordat zijn positie in goud het verlies heeft gedempt. De maximale drawdown liep wel op naar 11,4%. Het gemiddelde jaarrendement staat nu op 1,2%.

Roos

Roos heeft als voornaamste financiële doel om haar dochter te laten studeren. Die zal naar verwachting over tien jaar met haar studie gaan beginnen. Roos is weliswaar niet van plan alle kosten voor haar dochter op zich te nemen, maar ze wil haar wel financieel kunnen ondersteunen. Daarvoor wil ze over tien jaar een bedrag van zeker €25.000 aan vermogen hebben. Parallel hieraan loopt nog een tweede doelstelling: financieel onafhankelijk zijn. Voor Roos betekent dit dat zij haar baan aan de universiteit kan opgeven en kan leven van haar beleggingsportefeuille. Voor het behalen van haar tweede doelstelling wil ze de tijd nemen: 20 tot 25 jaar. Roos heeft geen startkapitaal, maar ze kan zeker €300 per maand opzijzetten. Roos had een dramatische decembermaand. Ze verloor 4,9% en ze zag de maximale drawdown in 2018 oplopen van 3,5 naar 13,1%. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,4% heeft ze wel het hoogste rendement van alle ijkpersonen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!