Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 17 jan 2019 12:45

Waar blijft het superdividend van AkzoNobel?

0 0 Leestijd ongeveer

AkzoNobel bereikte in maart 2018 een akkoord met durfinvesteerder Carlyle over de verkoop van het bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals voor €10,1 mrd. Het grootste deel van die inkomsten wordt gedeeld met beleggers. In plaats van via een superdividend, gebeurt dat op een aantal verschillende manieren.

AkzoNobel lost de lening af voor het buitengewone dividend van €4 per aandeel dat het in december 2017 uitkeerde. Daarnaast gaat ongeveer €2,5 mrd op aan het aflossen van andere leningen en kosten voor het afsplitsen van de divisie. Van de overgebleven €5,5 mrd (€22 per aandeel) wordt €1 mrd als dividend uitbetaald. Dat verklaart de prognose van een buitengewone uitkering van €4 per aandeel waar eerder in de Koerswijzer nog een prognose voor een superdividend van €25 werd gegeven.

Aandelen inkopen

AkzoNobel koopt daarnaast voor €2,5 mrd eigen aandelen in. De overige €2 mrd stroomt als fiscaal vriendelijke kapitaalteruggave ten laste van de agioreserve naar de aandeelhouders, met een verhouding 9:8.  Dat houdt in dat elke aandeelhouder €8,78 ontvangt. De aandelensplitsing wordt uitgevoerd op 24 januari en de aandeelhouders ontvangen het bedrag op 25 januari.

Aan het extra dividend van €1 mrd is nog geen exacte datum gekoppeld. Wel meldde AkzoNobel dat die uitkering in februari zal plaatsvinden. AkzoNobel presenteert op 13 februari de jaarcijfers. Wellicht geeft het bedrijf dan nog meer duidelijkheid over de planning van speciale dividenduitkering.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!