Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 16 jan 12:25

Advies van de dag: Caterpillar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen

Door de tragere groei van de wereldeconomie en gedaalde grondstoffenprijzen verslechteren de eindmarkten van Caterpillar. Dat staat een koersherstel in de weg.

Naar verwachting maakt Caterpillar op 28 januari een recordwinst over 2018 bekend. Tot driemaal toe werd de winstverwachting verhoogd. De laatste prognose gaat uit van een aangepaste winst per aandeel van $11,00-12,00, tegen $6,88 in 2017. Het bedrijf moest alle zeilen bijzetten om aan de sterke vraag te voldoen. Na een historisch lange zwakke periode tussen 2012 en 2016 durfden klanten in de bouw, mijnindustrie en energiemarkten eindelijk weer te investeren in nieuwe graafmachines en bulldozers.

In de eerste negen maanden steeg de omzet met 24% en verdubbelde de operationele winst ruimschoots, naar $5,1 mrd. Caterpillar wist met kostenbesparingen en prijsverhogingen de gestegen staal- en transportkosten ruimschoots te compenseren. Mede dankzij aandeleninkoop en een lagere belastingdruk steeg de winst per aandeel vorig jaar naar het hoogste niveau in het 93-jarige bestaan van het bedrijf.

Koerscorrectie Caterpillar

Bij de publicatie van de jaarcijfers zullen de ogen van beleggers echter vooral gericht zijn op de winstverwachting voor dit jaar. Caterpillar opereert op zeer cyclische markten. Naast de staat van de wereldeconomie is de hoogte van de grondstoffenprijzen bepalend voor de investeringsbereidheid van de klanten. Eind oktober gaf Caterpillar aan dat veel eindmarkten in een vroeg stadium van herstel zitten. Het gaat dan vooral om de mijnbouwindustrie en de energiemarkten. Ook de infrastructuurbestedingen in de Verenigde Staten beginnen nog maar sinds kort toe te nemen.

Maar de marktvooruitzichten kunnen snel verslechteren. De groei in China (slechts 5-10% van de concernomzet maar belangrijk voor de grondstoffenmarkten en wereldeconomie) vertraagt en ook de Amerikaanse economie is wel over zijn hoogtepunt heen. Beleggers hebben vanwege de recente economische afkoeling en gedaalde olie- en grondstoffenprijzen het aandeel snel afgewaardeerd en het vanaf de koerspiek begin 2018 ruim 20% lager gezet. Goedkoop is Caterpillar met een k/w van 10 in deze fase van de cyclus echter niet. Gelet op de toenemende onzekerheden in de wereldeconomie zie ik weinig ruimte voor een herwaardering. Het houdadvies verlaag ik daarom naar ‘verkopen’.

Weinig rek meer in operationele winstmarge
Hoewel Caterpillar een recordjaar achter de rug heeft, is de omzet- en winstgroei in de loop van 2018 afgezwakt. Dat zal dit jaar nog meer het geval zijn. Bij de bouw, de grootste divisie van Caterpillar, lag de operationele winstmarge in het derde kwartaal op 18,6%. Dit is al ruim boven de doelstelling van 15-17%. In de mijnbouw (15,7%) lag deze aan de bovenkant van de beoogde bandbreedte van 12-16%. Dit was met een marge van 17,5% ook het geval bij de divisie Energie & Transport. De doelstelling lag daar op 16-18%. Het lijkt er dan ook op dat de winstmarge in deze cyclus niet ver meer van zijn piek is verwijderd. De omzet ligt nog circa 14% onder het record van $65,9 mrd uit 2012 en kan dit jaar verder toenemen, mits een recessie uitblijft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!