Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 11 jan 11:45

ETF-Portefeuille: zilver leeft op

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De ETF-portefeuille is het nieuwe jaar voortvarend van start gegaan. Maar liefst elf van de twaalf posities sloten de eerste handelsweek in de plus af. Opvallend is vooral de comeback van zilver.

De rendementen van de ETF-portefeuille zien er in het nieuwe jaar gelukkig weer goed uit. Het afgelopen jaar sloten alle ETF’s met een verlies af. Met slotkoersen van 7 januari staan elf van de twaalf ETF’s nu hoger dan op 1 januari. De grootste stijgers in deze eerste week waren vooral de ETF’s die het vorig jaar slecht deden, zoals de iShares MSCI USA smallcap (ISIN code: IE00B3VWM098). Deze noteert een plus van 4,1% dit jaar, waar in 2018 sinds de opname op 19 juli nog een verlies van 18,0% was geleden. Ook de vorig jaar hard geraakte opkomende markten schrijven weer zwarte cijfers.

Zilver

Een opvallende stijger is de zilver-ETF, de ETFS Physical Silver (ISIN code: JE0B1VS3333). Deze noteert 1,0% in de plus voor dit jaar, en staat op een totale winst van 3,4% sinds de opname in de portefeuille in juli 2018. Zilver is jarenlang in prijs gedaald. De recente prijsstijging kan (net als die van goud) veroorzaakt zijn door de onzekerheid op de aandelenmarkten. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat de edelmetalen door de lage prijzen kopers trekken. Dat kan een zelfversterkend proces starten: stijgende prijzen trekken weer andere beleggers aan, waardoor de prijzen verder stijgen, enzovoort.
Edelmetalen laten zich moeilijk voorspellen. De zilver-ETF zit dan ook niet in de portefeuille omdat ik op korte termijn reken op een grote prijsstijging. De ETF zit vooral in de portefeuille om meer spreiding aan te brengen. Dat neemt niet weg dat het fijn is om deze positie weer eens te zien stijgen in waarde.

 

Beurs in Londen op winst ondanks onzekerheid
De Engelse FTSE100-index is in de eerste week met 1,3% gestegen. De iShares UK dividend ETF (ISIN code: IE00B0M63060) in de ETF-portefeuille staat zelfs op een winst van 2,6%. Dat oogt niet bijzonder, maar het is wel opvallend. Beleggers hebben kennelijk geen grote zorgen over de brexit-deal waar, zoals het er nu uitziet, op 15 januari in het Britse parlement over gestemd zal worden. Goedkeuring is lang niet zeker en er zijn grote zorgen over hoe de brexit zal verlopen als er geen deal komt. Voor de meeste grote Engelse bedrijven is een chaotische brexit nadelig, maar vele hebben vestigingen buiten het VK. De problemen voor de grote bedrijven zullen daarom in de meeste gevallen waarschijnlijk niet onoverkomelijk zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!