Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Tips Michiel Pekelharing, 2 jan 09:12

Drankenfabrikant in de aanbieding

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Onze eerste tip van de week in 2019 is een drankenfabrikant die een lastige tijd doormaakt als gevolg van brexit-onzekerheid en de Britse suikertaks. Gezien de aantrekkelijke waardering en het riante dividendbeleid is het aandeel echter een mooie koopkandidaat.

Als Britvic een Amerikaans bedrijf was geweest, zou de beurswaarde zomaar de helft hoger kunnen liggen. De frisdrankproducent heeft echter de pech dat het hoofdkantoor iets boven Londen ligt. De naderende brexit creëert dan ook behoorlijk wat onzekerheid voor het concern. Britvic boekt circa 60% van zijn omzet op de thuismarkt, terwijl ook het overgrote deel van de productie daar plaatsvindt. Hoewel het concern extra kosten maakt om zich voor te bereiden op een chaotisch vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, heeft de brexit ook voordelen. Door de daling van het Britse pond ontstaat er bijvoorbeeld een concurrentievoordeel ten opzichte van concurrenten in euro- en dollarlanden.

Suikertaks

Als Brits bedrijf krijgt Britvic ook te maken met de suikertaks die in dat land is ingevoerd. Daarop heeft het geanticipeerd met het ontwikkelen van nieuwe, suikervrije dranken en door het verlagen van het suikerniveau in bestaande dranken. De onderneming maakt ook dranken in opdracht van andere partijen, zoals Pepsi. In dit segment komt de nadruk meer te liggen op suikervrije varianten, zoals Pepsi Max. In het onlangs afgesloten jaar bevatten de producten gemiddeld 16% minder calorieën dan een jaar eerder. Inmiddels wordt nog maar 1% van de productie getroffen door de suikertaks.

Gezonde groei

Ondanks tegenwind op verschillende fronten, slaagde Britvic erin om de omzet met ruim 5% op te voeren. De winst per aandeel steeg met meer dan 6% en dat gold ook voor het dividend. Het concern heeft een mooie geschiedenis van dividendverhogingen en het huidige rendement komt op ruim 3,5%. Behalve op eigen kracht, groeit de onderneming ook door kleine overnames. De meest aantrekkelijke eigenschap van het aandeel is echter de lage waardering. Het beursfonds wordt verhandeld voor minder dan 14 maal de verwachte winst. Voor veel andere drankproducten ligt die verhouding tussen 17 en 20. Voor wie bereid is om verder te kijken dan de onzekerheid over brexit en suikertaks, is Britvic een veelbelovende koopkandidaat.

Aandeelgegevens

Britvic PLC
ISIN-code: GB00B0N8QD54
Beurs: London Stock Exchange
Hoogste koers 12 mnd: 878,00P
Laagste koers 12 mnd: 658,00P
Beurswaarde: GBP2,12 mrd (€2,4 mrd)
koers-winstverhouding 2019 (t): 13,8
Dividendrendement (t): 3,5%

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!