Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 5 dec 2018 09:50

Loyalis is prima vangst voor ASR

0 0 Leestijd ongeveer

Het verzekeringsconcern vult de groeistrategie verder in met de overname van Loyalis. Hoewel de transactie strategisch een prima zet is, reageren beleggers teleurgesteld.

ASR maakte dinsdag bekend dat het branchegenoot Loyalis overneemt. De verzekeraar betaalt €450 mln voor het dochterbedrijf van pensioenuitvoerder APG. Het bericht komt bepaald niet als een verrassing, aangezien topman Jos Baeten al vertelde op zoek te zijn naar overnames. De strategie van ASR is gericht op groei op de eigen thuismarkt. Om aansluiting te vinden bij grote concurrenten zoals Aegon en NN Group, is het concern aangewezen op lokale overnames, naast groei op eigen kracht. Bij een stap naar het buitenland zou de onderneming te maken krijgen met nieuwe regelgeving en bovendien is het lastig in te schatten hoe groot de cultuurverschillen zouden zijn. ‘Het buitenland is voor vakantie’, vatte Baeten deze strategie eerder in een interview samen.

Goede overname

De aankoop is een goede zet. ASR heeft met de overname van Generali Nederland al bewezen dat het dit soort transacties goed kan verteren. Loyalis behaalde vorig jaar een premieomzet van €267 mln. Dat is nog geen tiende van de omvang van ASR. Met de overnameprijs wordt de verzekeraar gewaardeerd op iets meer dan zes maal de winst over 2017. De aankoop voldoet bovendien goed aan de rendementsdoelstellingen van het concern. De impact op de solvabiliteit is -9%. Halverwege dit jaar was de Solvency II ratio 194%, zodat dit percentage ruim boven de doelstelling van ten minste 160% blijft. Het is de bedoeling om de transactie in het eerste kwartaal van 2019 af te ronden.

Teleurstelling

Op de beurs reageerden beleggers met een koersdaling van 2% teleurgesteld op het nieuws. Die reactie heeft vooral betrekking op de opmerking van Baeten dat hij ook nog aast op Vivat, dat al enkele maanden in de etalage staat. Die aankoop zou via een verwaterende emissie gefinancierd moeten worden. Bovendien beperkt de overname van Loyalis de ruimte voor ASR om het dividend verder op te schroeven. In anticipatie op het overnamenieuws is het advies voor het aandeel teruggeschroefd naar ‘houden’. Als ASR daadwerkelijk Vivat inlijft, ontstaat naar verwachting een mooi instapmoment. Een eventueel verwaterende emissie is een tijdelijk effect, terwijl op de lange termijn niets mis is met de strategie en operationele aanpak van het concern.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!