Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 29 nov 2018 09:25

Column: ik slaap weer lekker

0 0 Leestijd ongeveer

Begin oktober was ik te gast bij het RTLZ programma Beurs Inside. Presentator Roland Koopman vroeg mij naar mijn shortpositie in olie. Die moest wel flink in de min staan. En inderdaad, het verlies bedroeg op dat moment 46%. Vervolgens kwamen er nog wat analisten voorbij die de olieprijs naar $100 zagen gaan.

Als ik op sociale media en in columns luidkeels verkondig dat de olieprijs naar beneden moet en hij gaat juist als een raket omhoog, dan is het logisch dat iemand een keer de kans aanpakt om me dat goed in te wrijven. Ik heb mijn shortpositie tijdens de enorme rally alleen maar aangehouden omdat er nog nooit in de geschiedenis zo extreem gespeculeerd is in een grondstoffenmarkt.

Speculanten hadden een paar maanden terug 739.000 future-contracten geopend. Dat is bizar. Vlak voor de financiële crisis van 2008 stonden er 130.000 future-contracten open die speculeerden op een stijging. Een vat olie kostte toen $150. Peak oil, het moment dat de olieproductie op zijn top was en vanaf dat moment alleen maar zou gaan dalen, stond voor de deur. Dit zou de prijs tot minimaal $200-300 per vat laten stijgen.

Trackrecord

Op de vraag van Koopman antwoordde ik dat ik nog steeds overtuigd ben van mijn positie, dat ik weet dat ik te vroeg was en dat ik mijn positie niet ook nog eens op het slechtste moment zou gaan sluiten. Uiteraard baalde ik wel flink. Sinds mijn terugkomst bij Beleggers Belangen in 2015 presteerden mijn adviezen gezamenlijk een stuk beter dan de index en mijn shortpositie in olie via DTO (met hefboom 2!) had de volledige voorsprong op bekende indices als de AEX of MSCI World weer weggegeven. Een simpele ETF had met heel wat minder moeite het zelfde rendement behaald.

De uitzending van RTLZ viel precies samen met de top van de oliemarkt van 2018: $76,90 per vat. Sindsdien is de prijs in één rechte lijn weggegleden naar $50,02. Het mooiste nieuws voor mij kwam op 19 november uit. In januari dacht de Amerikaanse olie-industrie in november elf miljoen vaten olie per dag naar boven te zullen halen. Nu staat de schatting op twaalf miljoen vaten. De VS is daarmee de grootste olieproducent ter wereld.

Onnodige regelgeving

Mijn ETF DTO, door de onnodige Europese regels sinds een paar maanden niet meer te openen maar wel aan te houden, steeg met 82%. Ik ben weer een tevreden mens. De helft van de speculanten is verdwenen en er staan nog 367.000 longposities uit. De speculanten die zijn blijven zitten, hebben pijn. Elke punt daling kost immers $1000 per contract.

Er zitten echter nog wel meer speculanten in olie dan bij de hausse voor de financiële crisis van 2008  (130.000 contracten). Olie zal nog een heel stuk verder dalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.