Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 11 sep 2018 10:00

Column: Wat het betekent dat u geen Amerikaanse ETF’s meer mag kopen

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds het begin van 2018 is het voor Europese particuliere beleggers niet meer mogelijk om in Amerikaanse ETF’s te handelen. Dit betekent dat het de facto niet langer mogelijk is om de beste ETF’s te kopen en verkopen die er op de markt verkrijgbaar zijn.

In het gunstigste geval kunt u de onderliggende waarden van de ETF’s kopen tegen hogere jaarlijkse kosten. In het slechtste geval kunt u ook deze onderliggende waarden niet meer verkrijgen.

Grootste financiële markt

Amerikaanse ETF’s hebben drie dingen voor op ETF’s uit de rest van de wereld. Het eerste is dat de Verenigde Staten de grootste financiële markt ter wereld vormen zodat de keuze en verhandelbaarheid optimaal zijn. Het tweede is dat de Amerikanen de uitvinders van de ETF’s zijn, en beter dan wie ook weten hoe je een ETF maakt. De derde reden is dat er in de rest van de wereld veel vraag is naar Amerikaanse ETF’s.

Dat deze ETF’s nu buiten het bereik van Europese beleggers zijn gekomen, komt doordat de Europese Commissie het nodig vond om een beschermingsmaatregel voor Europese beleggers op te tuigen: de PRIIPs-verordening. De AFM vertelt op haar website dat Europese beleggers door deze nieuwe wetgeving een beter inzicht krijgen in de risico’s, kosten en het beoogd rendement van hun ETF-beleggingen. Ik vertaal dit met: Amerikaans producten zijn niet goed genoeg voor de Europese markt. Dit ETF-voorbeeld laat goed zien waarom het slecht is als landen elkaars producten gaan verbieden en/of importheffingen gaan invoeren. De kosten stijgen, de kwaliteit daalt en burgers zijn slechter af.

Minder samenwerken

Data van de Wereldbank laat zien dat de trend naar minder samenwerken al jaren geleden is ingezet. In 2012 vond 30,5% van alle wereldwijde goederen- en dienstentransacties plaats met een entiteit in een ander land. Daarna daalde dit percentage gestaag, tot 30,4% in 2013, 30,1% in 2014, 29,3% in 2015 en 28,5% in 2016. Het percentage over 2017 is nog niet berekend door de Wereldbank, maar zal ongetwijfeld weer wat lager liggen.

In de geschiedenis is er één grote teruggang geweest in de wereldhandel: tussen 1910 (15%) en in 1945 (5%). Het is geen toeval dat er juist in deze periode meerdere wereldoorlogen uitbraken. De ceo van Alibaba, Jack Ma, vatte het kernachtig samen: ‘Oorlogen beginnen wanneer de handel stopt‘. Of zoals de Franse filosoof Frédéric Bastiat ongeveer 200 jaar geleden zei: ‘Als goederen de grens niet passeren, zullen soldaten dat doen.’ De geschiedenis heeft geleerd dat de wereld vooruit gaat als landen meer met elkaar samenwerken en dat er donkere tijden aanbreken wanneer samenwerkingen worden verbroken.

Het goede nieuws is dat de samenwerking in 2018 een stuk beter is dan in 1910. De teruggang is in vergelijking met de jaren na 1910 dan ook heel klein. Het slechte nieuws is dat het hier om trends op de lange termijn gaat, en dat het beperken of verbreken van de internationale samenwerking pas een paar jaar aan de gang is. Het einde lijkt dus nog niet in zicht.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!