Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 29 okt 2018 16:09

Microsoft groeit op alle fronten

0 0 Leestijd ongeveer

Microsoft is het gebroken boekjaar begonnen met een flink hogere omzet en nettowinst. De omzet lag in het afgelopen eerste kwartaal 18,5% hoger, de nettowinst steeg met 34,2%.

De hoogste groeipercentages waren te vinden bij de onderdelen Gaming (+44%), LinkedIn (+33%) en Server products and cloud services (28%). De resultaten zijn beter dan analisten en beleggers hadden verwacht.

Brede groei

Het is opvallend dat de omzet bij alle onderdelen is gegroeid, ook bijvoorbeeld bij de verkoop van Windows aan computerfabrikanten. De pc- en laptopmarkt wordt al jaren gezien als een moeilijke markt, waar groeien lastig is. De groei bij Microsoft bedroeg 3% voor dit onderdeel, maar dit was wel met afstand het laagste percentage van de verschillende productgroepen. Het is een goed teken dat de groei verspreid is over verschillende markten. Dat maakt het totaalresultaat van Microsoft minder gevoelig voor eventuele tegenvallende groeicijfers in een bepaalde sector.

Voor het lopende tweede kwartaal rekent Microsoft op een omzet die ruim 12% hoger ligt dan vorig jaar. Het tweede kwartaal is meestal het beste kwartaal van het boekjaar. Vanwege de goede start en vooruitzichten verhoog ik de wpa-verwachting voor 2019 (het lopende boekjaar) van $4,30 naar $4,60. De financiële positie is uitstekend, zoals al jaren het geval is. Microsoft heeft $135,9 mrd aan cash en vergelijkbare bezittingen, tegenover $76,2 mrd aan leningen.

Advies Microsoft

Eigenlijk is de opgelopen waardering het enige dat op het aandeel Microsoft aan te merken valt. Begin 2017 stond het aandeel nog rond de $65, inmiddels staat het dicht bij $110. De k/w op basis van de taxatie van het lopende boekjaar is ongeveer 24. Het dividendrendement is ongeveer 1,7%. Bij een hogere koers geeft hetzelfde dividend een lager rendement. Al met al is het aandeel geen koopje. Aan de andere kant is het ook niet overdreven duur. De vooruitzichten zijn goed, de financiën zijn op orde en het sentiment bij beleggers is onveranderd positief. Daarom blijft het advies ‘houden’.

Kerncijfers
In $ mrdkw. 2 ’19 (t)kw. 1 ’19kw. 4 ’18
Omzet32,429,130,1
Nettowinst9,88,88,8
Wpa (in $)1,281,151,14

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!