Nabeurs: Cannabisaandelen? Of liever een andere genotsgrondstof?
Woensdag kwam eindelijk het moment waar een groep beleggers vol verwachting naar uitkeek. Een nieuwe wet maakt het mogelijk om cannabis voor recreatieve doelen te gebruiken in Canada. Na Uruguay (2013) is dit het tweede land waar het middel is toegestaan – in Nederland is het strafbaar, maar wordt bezit en kweek van een bepaalde hoeveelheid niet vervolgd. Ondertussen hebben cannabis-gerelateerde aandelen al een rally achter de rug die doet denken aan de imposante opmars van de bitcoin. De koers van wietbedrijf Tilray (TLRY) is sinds de beursgang in juli met ruim 400% omhoog geschoten. Branchegenoten Canopy Growth (CGC) en Aurora Cannabis (ACBFF) doen het over deze periode iets rustiger aan, maar over de afgelopen drie jaar is de waarde van beide bedrijven maar liefst verdertigvoudigd.
Waanzinnige waardering
Met die enorme rally sorteren beleggers erop voor dat andere landen het Canadese voorbeeld volgen. Het is onmogelijk om cannabisaandelen in traditionele waarderingsmodellen te vangen. Een bedrijf zoals Canopy heeft bijvoorbeeld een beurswaarde van bijna $12 mrd. In het tweede kwartaal groeide de omzet met 63% naar CAD25,9 mln (€17,2 mln), terwijl het nettoverlies vertienvoudigde naar CAD91,0 mln (€60,6 mln). De naar schatting $5 mrd aan extra inkomsten die de wetswijziging oplevert, steekt wat karig af bij de met ruim $30 mrd gegroeide beurswaarde van het trio cannabisbedrijven. Dat kan veranderen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten ook de wetgeving aanpassen. Momenteel is het in dertig staten al mogelijk om op medische gronden cannabisproducten aan te schaffen. In tien staten kan dat zelfs ook al voor recreatief gebruik. Voorlopig is het echter een behoorlijke gok om te speculeren dat het sectoroptimisme nog verder toeneemt door nieuwe wetgevingsplannen.
Wie pakt de winst?
Zelfs als de cannabissector een mooie toekomst tegemoet gaat, is het de vraag of genoemde aandelen daar optimaal van profiteren. De cannabis die de ondernemingen maken, is immers slechts een ingrediënt voor allerlei andere producten zoals oliën en drankjes. De kans is groot dat het overgrote gedeelte van de winst terechtkomt bij grote merkconcerns. Coca-Cola werkt bijvoorbeeld al aan de ontwikkeling van een drankje met cannabidiol, terwijl Constellation Brands een flink belang heeft opgebouwd in Canopy. Het meest waarschijnlijke scenario is dat wietbedrijven in de toekomst grondstoffen leveren voor artikelen op cannabis-basis – net zoals bijvoorbeeld gerst voor bierbrouwers. Een dergelijke positie kenmerkt zich gebruikelijk door scherpe prijsconcurrentie en lage winstmarges. De beste strategie van cannabisbedrijven is dan ook om zoveel mogelijk in te zetten op het uitbouwen van eigen merken. Dat is echter een kostbare zaak.
Genotsgrondstof
Beleggers die toch geld willen steken in de grondstof van een genotssector, kunnen beter kiezen voor cacao. Hoewel het gewas de rugwind mist die cannabis dankzij legalisering heeft, tekent zich op de lange termijn een stijgende vraag af. Dankzij de sterke groei van de middenklasse in opkomende markten krijgen steeds meer mensen de middelen om chocolade te kopen. Aan de andere kant zijn er weinig mogelijkheden om de productie op te schroeven. Veruit het grootste deel van de cacaoboeren mist de inkomsten om te investeren in gewasbescherming of bemesting. Bijna 70% van de wereldproductie komt uit Ivoorkust en Ghana. Net zoals legalisering nu een motor vormt achter de rally van cannabisaandelen, kan Afrikaans politiek risico dat mogelijk in de toekomst zijn voor de cacaoprijs. Een groot verschil is dat cacao momenteel ruim 20% lager staat dan afgelopen mei, terwijl de cannabisaandelen juist een enorme koersrit achter de rug hebben.
Full disclosure – de auteur heeft via de ETFS Cocoa ETC een positie in cacao