Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 16 sep 2018 10:00

Drie redenen waarom beleggers baat hebben bij dit voorstel van Trump

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

De Amerikaanse president Trump wil graag dat bedrijven slechts ieder halfjaar in plaats van ieder kwartaal hun financiële prestaties hoeven te rapporteren.

Critici stellen dat dit zou leiden tot minder transparantie en daardoor tot meer risico voor beleggers. Skagen vindt deze kritiek onterecht en wijst op drie aspecten die door critici over het hoofd worden gezien.

Allereerst moeten topbestuurders volgens Skagen meer tijd en energie steken in hun bedrijfsvoering en minder in punten en komma’s in de kwartaalrapportages. De hoeveelheid tijd die zij kwijt zijn aan het informeren van de markt vindt Skagen schrikbarend hoog.

Ten tweede stelt Skagen dat uitgebreide kwartaalrapportages juist zorgen voor ontzettend veel bureaucratie. De hoeveelheid informatie doet de transparantie daardoor eerder kwaad dan goed. Transparantie komt niet door meer informatie, maar door meer focus op relevante informatie.

Speculatie

Als derde reden geeft Skagen aan dat een driemaandelijkse rapportage aanzet tot kortetermijnspeculatie. De obsessie van de markt met de mate waarin de kwartaalcijfers zich verhouden tot de analistenverwachtingen is volgens de analisten ongezond en leidt tot koersschommelingen. Nog verontrustender vindt Skagen het dat de focus op kwartaalcijfers bedrijven kan ontmoedigen om op de lange termijn gezonde investeringen te doen. Ze zouden zich te sterk richten op het zo snel mogelijk opschroeven van de bedrijfswinsten.

Skagen denkt daarom dat Trump op het goede spoor zit, en dat zijn voorstel positief kan uitpakken voor langetermijnbeleggers. Daarbij wordt gewezen op het Verenigd Koninkrijk, waar bedrijven niet langer verplicht zijn om elk kwartaal te rapporteren. In plaats daarvan voldoet een tussentijds managementstatement waarin een aantal kerncijfers worden genoemd die zijn voorzien van kort commentaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!