Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 25 sep 2018 15:59

AMG neemt adempauze

0 0 Leestijd ongeveer

Op de beurs staat AMG onder druk na de publicatie van ogenschijnlijk goede tweedekwartaalcijfers. De terugval biedt een mooi instapmoment met het oog op de groeikansen voor de komende jaren.

De koers van Advanced Metallurgical Group (AMG) staat na de publicatie van de halfjaarcijfers begin augustus onder druk. Binnen anderhalve maand tijd is de beurskoers met 20% gedaald. Hoewel het concern indruk maakte met een stevige resultaatverbetering, ziet het er niet naar uit dat AMG dit tempo vasthoudt. De onderneming waarschuwde bijvoorbeeld dat het effect van de flinke stijging van de vanadiumprijs zich in het tweede halfjaar minder stevig laat voelen. Het bedrijf is de grootste producent in Noord-Amerika van dit metaal, dat onder meer gebruikt wordt in de staalindustrie. In het eerste halfjaar is de prijs van vanadium ruimschoots verdubbeld. De waarde van de voorraden van AMG is ook fors toegenomen, zodat voor een nieuwe groei-impuls een verdere prijsstijging nodig is.

Hogere rentelasten

Een andere tegenvaller is dat de rentelasten een grotere rem op de winstgevendheid zetten dan het zich liet aanzien. Omdat AMG een nieuwe kredietfaciliteit heeft afgesloten, schoten deze kosten in het tweede kwartaal omhoog van $1,8 naar $5,3 mln. De onderneming investeert onder meer in een groot Braziliaans lithium-project. De uitbreiding van de bestaande productiefaciliteit moet eind volgend jaar gereed zijn. Op korte termijn komt AMG waarschijnlijk met meer nieuws over contracten voor de productie van de uitbreiding.

Goede groeikansen

Ondanks dat de onderneming het beleggersenthousiasme voor het tweede halfjaar wat temperde, zijn de groeivooruitzichten voor de lange termijn goed. De prijzen van veel zeldzame metalen en mineralen die AMG produceert, lopen de laatste maanden verder op. Daar komt bij dat de komende jaren bij verschillende nieuwe projecten de productie van start gaat. Ten slotte profiteert AMG ook indirect van het herstel binnen de sector. De onderneming produceert de smeltovens die gebruikt worden bij de winning van de vanadium en andere metalen. Deze divisie kan na een vlak 2018 volgend jaar weer groeien. Omdat de verhouding tussen waardering en groei er nog altijd gunstig uitziet (zie kader) blijft het koopadvies van kracht.

AMG in cijfers20172018 (prognose)
Omzet$1,06 mrd$1,3 mrd
Ebitda$117 mln$200 mln
Winst per aandeel€ 1,80€ 2,70
Hoogtepunt van de cyclus
De vrees voor een omslag in de zeer gunstige marktomstandigheden weegt bij AMG zwaarder dan de snelle omzet- en winstgroei.In het tweede kwartaal liep de omzet met 26% op naar $329,3 mln. De winst steeg met 32% naar $17,3 mln. Over heel 2018 stevent het concern af op een winst per aandeel van circa €2,70. Een k/w van 15 oogt als een vrij hoge waardering voor een cyclisch bedrijf dat in de buurt lijkt te komen van de top van de cyclus. Dankzij de investeringen in lithiumproductie kan de winst in 2019 en 2020 ook doorstijgen als de metaalprijzen niet meer verder oplopen. Met een verwachte winst per aandeel van ruim €4 in 2020 is de huidige terugval niet de gevreesde omslag in de cyclus, maar juist een interessant instapmoment.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!