Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Hildo Laman, 11 sep 2018 11:18

ETF-portefeuille: hetzelfde rendement bij betere spreiding

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Het totale rendement van de ETF-portefeuille is 39,7%. Sinds 1 januari dit jaar staat er een rendement van 2,8%.

Daarmee presteert de portefeuille iets beter dan de AEX-index. Inclusief dividenden leverde de Nederlandse index in 2018 2,2% op. De MSCI World index staat dit jaar op een rendement van 3,7%, inclusief dividend. Dat is hoger dan de ETF-portefeuille.

Maar in de ETF-portefeuille zit een flink deel cash, wat vrijwel geen rendement oplevert. Het gemiddelde percentage cash tot nu in 2018 is 23,7%. Om een goede vergelijking van de ETF-portefeuille met de MSCI World index te maken, zou berekend moeten worden wat een portefeuille van 76,3% MSCI World Index en 23,7% cash heeft opgeleverd. Dat is 2,8%. Zo berekend staat de ETF-portefeuille dus op gelijke voet met de MSCI World Index.

Spreiding ETF-portefeuille

Maar de vergelijking is nog niet helemaal zuiver. In de MSCI World Index zitten namelijk alleen maar aandelen. In de ETF-portefeuille zitten, naast aandelen, ook obligatie- en zilver-ETF’s. Deze twee categorieën doen het de laatste tijd minder goed, maar in zware beurstijden met dalende aandelenkoersen zouden ze het relatief beter kunnen doen.

Verder zitten in de MSCI World Index geen aandelen uit opkomende markten. In de ETF-portefeuille zitten deze wel, al is het gewicht met 24% van de portefeuille niet heel erg groot. Al met al is de spreiding in de ETF-portefeuille dus beter dan die in de MSCI World Index, terwijl het resultaat dit jaar niet slechter is dan dat van de MSCI World Index.

Moeilijke maandstart voor techfondsen
Amerikaanse technologie-aandelen deden het erg goed in augustus. September lijkt een stuk minder te worden. Apple staat al zo’n 4% lager, Amazon meer dan 3% en Microsoft ruim 2%. De lopende ‘importtarieven-pingpong’ tussen de VS en China is een bedreiging voor veel grote technologiebedrijven, en er is angst dat de smartphoneverkopen zullen tegenvallen. Maar de opgelopen koersen zorgen waarschijnlijk zelf ook voor verkopende beleggers. Na een flinke stijging zijn er altijd beleggers die de winst veilig willen stellen. En ondanks de koersdaling staat de Technologie-ETF in de portefeuille (iShares S&P 500 IT Sector, ISIN-code IE00B3WJKG14) nog in de plus. Verkoop van deze ETF wordt ook niet overwogen. Kortetermijnschommelingen horen erbij.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!