Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 16 aug 2018 09:30

Commentaar: halfjaarcijfers zorgen voor vuurwerk

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

De halfjaarcijfers hebben in Europa en de Verenigde Staten tot nu toe op indexniveau nauwelijks beweging teweeggebracht. Maar op beide continenten hebben de koersuitslagen van individuele fondsen wel voor vuurwerk gezorgd.

Niet in z’n minst op Beursplein 5. Nu de cijferregen langzaam op zijn einde loopt, maken we een tussenbalans op. Dit doen we op basis van de rendementen van 18 juli– de dag dat ASML als eerste AEX-fonds de resultaten publiceerde– tot en met afgelopen dinsdag.

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter zelf traceren we over deze periode maar één echte uitschieter, namelijk Altice Europe. Dat fonds, waarop wij al lange tijd een verkoopadvies hanteren, rendeerde -22,4% in de afgelopen periode. De kwartaalomzet bleek te zijn gedaald in alle landen waar het bedrijf werkt. Meer uitschieters in negatieve of positieve zin dan de AEX telden de AMX en de AScX. Opgeteld herbergen deze indices acht fondsen met een koersresultaat van -10% of slechter en vijf met +10% of meer.

Nederlandse portefeuille

Bij de dalers zat een aantal fondsen waarmee we op de redactie – en ik als beheerder van de Nederlandse portefeuille in het bijzonder – behoorlijk pijn leden, zoals  Besi (-12,0%) en Acomo (-18,9%). Daarentegen waren wij in onze nopjes met het forse koersherstel van SBM Offshore (+25,9%) in de genoemde tijdspanne. En, weliswaar minder spectaculair, met een aantal fondsen waarover wij ook erg enthousiast zijn, zoals AkzoNobel (+8,3%), Kendrion (+8,0%) en Galapagos (+6,9%).

Elders in Europa zijn wij vooral blij met de performance van Adidas (+12,7%). De sportkledingfabrikant is een van de posities in onze offensieve portefeuille. Dit is tevens een van onze tips van Duitse bodem van medio vorig jaar die sindsdien zo’n fantastisch rendement hebben laten zien. Daarentegen werden wij negatief verrast door de winstwaarschuwing bij en het vertrek van Pandora. Dit was namelijk een van onze persoonlijke redactietips van begin dit jaar.

Halfjaarcijfers

Op Wall Street ten slotte kende de Dow Jones in de gemeten periode geen koersuitslagen met dubbele cijfers. Maar wij willen het koersrendement van Apple (+9,6%) niet onvermeld laten. Want dit aandeel blijft een van de drijvende krachten in onze defensieve portefeuille. De beurswaarde van Apple ging begin augustus door de magische grens van $1000 mrd heen. Dat was misschien wel de grootste klapper van het halfjaarcijferseizoen tot nu toe.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!