Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
image description
Opinie Christian Slagter, 14 aug 17:00

Testosteron kost bakken met geld

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden

Afgelopen week steeg het testosteronniveau van een aantal wereldleiders weer tot ongekende hoogte. Trump is boos omdat Turkije weigert de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten. De Amerikaanse president kondigde daarom via Twitter aan de importtarieven op Turks staal en aluminium fors te verhogen.

Dit lokte Erdogan uit te zeggen dat hij voor niemand buigt en hij riep landgenoten op Turkse lira’s niet om te wisselen voor dollars. Maar Turkije heeft die dollars juist hard nodig. Het land gaat gebukt onder een forse staatsschuld en is afhankelijk van kapitaal uit het buitenland. De wereldwijde liquiditeit droogt echter op, wat volgens Nordea niet alleen een probleem is voor Turkije maar voor alle opkomende markten. Ik vind het daarom niet zo vreemd dat Erdogan spierballentaal gebruikt, maar de vraag is of het de vrije val van de Turkse lira zal stoppen.

Karaktereigenschappen en risico’s

Invesco stelt dat persoonlijkheidskenmerken ons veel kunnen vertellen over hoe wij ons gedragen. Diverse studies laten zien dat er een verband is tussen iemands karaktereigenschappen en de hoeveelheid risico die hij of zij bereid is te nemen. En testosteron speelt daarbij ook een rol. Online kunt u gratis diverse persoonlijkheidstest doen, waaronder op www.16Personalities.com. Uiteraard heb ik deze test zelf gedaan. Ik ben een ‘Verdediger’. Dit persoonlijkheidstype is onder meer zeer introvert, onzelfzuchtig en uiterst vriendelijk tegen mensen die hem met vriendelijkheid tegemoetkomen.

Invloed

De vraag is of dit bijdraagt aan betere beleggingsbeslissingen. In een onderzoek op basis van literatuur van Kusev et al. (2017) is gekeken in hoeverre cognitieve, emotionele en hormonale factoren besluitvorming beïnvloeden. Angst zou de risicoaversie verhogen en woede zou die aversie juist verlagen. Een stijgende marktvolatiliteit zorgt voor meer cortisol (bekend als het stresshormoon), wat kan leiden tot het nemen van meer risico. Wanneer de toename van cortisol chronisch wordt, kan dit leiden tot angst, depressie en een beperking van de aandachtsspanne. Net als verslavend en crimineel gedrag correleert met bepaalde persoonlijkheidskenmerken, lijkt dit volgens Invesco ook op te gaan voor de bereidheid om financiële risico’s te nemen. Gezien het kemphanengedrag van een aantal wereldleiders vrees ik dan ook dat zij bereid zijn veel op het spel te zetten, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!