Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 9 aug 2018 11:30

Beurs en Economie: Trump biedt China een prachtkans

0 0 Leestijd ongeveer

De handelsoorlog van Trump is erop gericht om Amerikaanse industriële belangen te beschermen en in één moeite door de economische opmars van China te beteugelen. Voor China is dit een prachtkans om te bewijzen dat het land op economisch en politiek gebied een grootmacht wordt.

Over enkele weken hakt de Amerikaanse president Donald Trump de knoop door over een verhoogde importheffing op Chinese goederen. In plaats van 10% wordt dan een tarief van 25% geheven over producten met een importwaarde van $200 mrd. Het is Trump veel waard om handelsconcessies af te dwingen van China, voordat de handelsoorlog de Republikeinse partij parten kan spelen bij de Congresverkiezingen in november. Voorlopig gaat het land de economische strijd met de Verenigde Staten echter niet uit de weg. Er is president Xi Jinping veel aan gelegen om internationaal op economisch en politiek gebied serieus genomen te worden. Dankzij de maatregelen van Trump krijg hij nu volop ruimte om te laten zien dat China een wereldmacht-in-wording is.

Economische en politieke grootmacht

China is zich de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker gaan profileren als economische grootmacht. In 2016 werd de yuan al opgenomen in de speciale trekkingsrechten, het valutamandje van het IMF. Dat was voornamelijk een symbolische zet, die het startschot vormde voor een grotere verschuiving. Begin dit jaar werd bekend dat de ECB voor €500 mln aan dollarreserves heeft omgewisseld in yuan. Naarmate de economische opmars van China doorzet, ligt het voor de hand dat de rol van de Chinese munt als reservevaluta alleen maar verder toeneemt. Volgens het IMF vormt de yuan net iets meer dan 1% van de totale valutareserves, tegenover 63% voor de dollar. Ter vergelijking: de Verenigde Staten vormen 24% van de wereldeconomie en China 15%.

Yuan wordt belangrijk

Op maandag 6 augustus verhoogde de Bank of China de reserveverplichting voor banken die voor hun klanten in dollars handelen naar 20%. Daarmee geeft de centrale bank een signaal dat het de waarde van de yuan op peil wil houden. Sinds de jaarwisseling is de Chinese munt met circa 5% gedaald ten opzichte van de dollar. De sterke concurrentiepositie als gevolg van de goedkopere munt compenseert de impact van de Amerikaanse invoerheffingen. Wanneer China volledig zou inzetten op het aanwakkeren van de economische groei op korte termijn, was het een makkelijke keuze geweest om de reserveverplichting onveranderd te laten en de yuan verder te laten afglijden. Overigens is het effect van de maatregelen van Trump een stuk minder groot dan de stroom nieuwsberichten doet vermogen. Slechts 19% van de Chinese uitvoer wordt verscheept naar de Verenigde Staten.

Economie op stoom

De grote uitdaging voor Xi is het op stoom houden van de Chinese economie. Dat is al lastig genoeg zonder dat Trump daar met allerlei handelsmaatregelen doorheen fietst. Mede als gevolg van de handelsoorlog ging de lokale aandelenmarkt in Shanghai sinds de jaarwisseling met 20% onderuit. Om die daling te stuiten, heeft de overheid deze zomer een pakket stimuleringsmaatregelen doorgevoerd. In plaats daarvan had Xi Jinping liever de riem wat aangehaald in een poging om de hoge schuldenlast in het bedrijfsleven wat terug te dringen. Chinese ondernemingen hebben leningen uitstaan ter waarde van 168% van het bbp. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is dat minder dan 75%.

Verliezers van de handelsoorlog

Voorlopig zijn beleggers in lokale Chinese A-aandelen de grote verliezers van de handelsoorlog. De forse koersdaling van de afgelopen maanden doet echter geen recht aan de goede keuzes die China voor de lange termijn maakt. Daar komt bij dat A-aandelen de komende jaren een groter gewicht krijgen in de indices van indexsamensteller MSCI. Dat brengt gebruikelijk een instroom van nieuw vermogen op gang van indexvolgers. Tot slot groeit de economie van China ondanks de handelsoorlog voorlopig met ruim 6% per jaar. Er is dan ook een grote kans dat over enkele jaren blijkt dat de verliezers van de huidige handelsoorlog uiteindelijk de winnaars van de Chinese opmars zijn geworden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!