Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Ralph Wessels, 7 aug 2018 14:37

Tegenstrijdig beeld

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Het tweedekwartaalcijferseizoen is over zijn piek heen en het beeld is tot dusver goed. Desondanks belonen beleggers de bedrijven niet met mooie koerswinsten. Sterker, ze lijken eerder winst te nemen. Is deze defensieve reactie een voorbode van een negatief beurssentiment? Ik denk het niet.

Geen klagen

Zowel in de VS als in Europa valt er tot dusver niet te klagen over de bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal. Meer dan 80% van de bedrijven uit de Amerikaanse S&P500 hebben gerapporteerd en daarvan versloeg 84% de winstverwachtingen en 71% de omzetverwachtingen. Europa loopt zoals gebruikelijk iets achter bij de VS. Van de gerapporteerde bedrijven uit de EuroStoxx 600 versloeg 52% de winst- en 61% de omzetverwachtingen. Voor beide indices zijn deze percentages beter dan het historisch gemiddelde. Daarnaast is het positief dat in Europa het beeld tijdens het cijferseizoen ten goede is gekeerd. Ook is de winst- en omzetgroei in Europa redelijk. Dat viel vorig kwartaal nog juist tegen.

Naast het goede cijferseizoen zien we dat veel bedrijven hun vooruitzichten voor het hele jaar naar boven bijstellen. Eigenlijk alleen de autobouwers in de VS en Europa werden voorzichtiger in hun vooruitzichten en dat heeft alles met de handelsoorlog te maken.

Koersreactie

Ondanks de goede en beter dan verwachte bedrijfscijfers zien we niet dat de aandelenbeurs omhoog schiet. Sterker nog, onderzoek naar de Amerikaanse markt laat zien dat de gemiddelde aandelenreactie op de dag van cijferpublicatie op verlies is uitgekomen. Dit is in sterk contrast met voorgaande kwartalen. Opvallend hierbij is dat bedrijven uit de Telecomsector en uit cyclische sectoren als IT en Luxe Goederen & Diensten het hardst worden afgestraft. Terwijl bedrijven uit laat-cyclische sectoren als Energie, Industriële Waarden en Consumentengoederen met koerswinst worden beloond.

Is dit een teken dat de markt defensiever wordt en naar laat-cyclisch draait? Ik vind die conclusie vooralsnog te vroeg en wil meer bewijs zien. De dreiging van een verder escalerende handelsoorlog blijft, maar de wereldeconomie staat er nog altijd goed voor. Ook blijven bedrijven positief over de vooruitzichten. Ik blijf daarom mijn geld inzetten op aandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!