Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Ralph Wessels, 30 dec 2021 13:30

Stijgende rente | Zo bescherm je je obligatieportefeuille van de Fed

0 0 Leestijd ongeveer

Half november hebben wij bij ABN Amro onze Fed-renteverwachtingen fors naar voren gehaald. Gingen we eerst nog uit van een eerste renteverhoging in 2023, nu staat die op de kalender voor juni 2022.

Ten tijde van het bekendmaken van onze nieuwe rentevisie waren we de marktverwachtingen voor, maar half december werden we ingehaald door de Fed zelf. De Amerikaanse centrale bank verwacht de rente drie keer te verhogen in 2022, nog driemaal in 2023 en twee keer in 2024. Bij ABN Amro verwachten we ook nog twee verhogingen in 2025.

Een andere verwachting van ons is dat de Amerikaanse en Duitse tienjaarsrentes zullen stijgen naar respectievelijk 2,6% en 0,0% eind 2022. Met die 2,6% zitten we ruim boven de consensus, hoewel ook de markt verwacht dat de lange rentes zullen oplopen. Waar het voor obligatiebeleggers met de lage rente al lastig was om rendement te maken, wordt dat met stijgende rentes nog meer het geval. Obligatierentes en obligatiekoersen bewegen immers tegengesteld aan elkaar.

Bescherm je obligatieportefeuille

Hoe bescherm je je obligatieportefeuille dan tegen stijgende rentes? Dat blijft een uitdaging, zeker omdat de rentes op staatsobligaties van de kernlanden in de eurozone nog steeds negatief zijn. Deze weren we bij ABN Amro liever uit de portefeuille. Als alternatief adviseren we al enige tijd om binnen de obligatieportefeuille vooral te beleggen in de risicopremie (spread), de vergoeding die beleggers krijgen voor het aanhouden van meer risicovolle obligaties in plaats van veilig staatspapier.

Door je als obligatiebelegger te richten op het kredietrisico – uitgedrukt in de spread – ontkom je niet aan stijgende rentes. De spread fungeert dan echter wel als buffer. Dit houdt in dat rendement gezocht kan worden in de hoger renderende obligaties van bedrijven met een zwakke balans (high yield) en schuldpapier van bedrijven uit opkomende landen (emerging market debt = EMD). Binnen het segment staatsobligaties, waar we terughoudend in zijn, kijken we meer naar de periferie, zoals Italië en Spanje.

Beweeglijke markten in 2022

Omdat het renterisico vooral in de VS zit, is er nog een aantal andere mogelijkheden ter bescherming tegen rentestijgingen. Allereerst is een andere allocatie een optie, maar dat heeft niet onze voorkeur omdat we de spreads aantrekkelijk vinden. Tevens kan de rentegevoeligheid (duration) van de portefeuille worden aangepast, maar de transactiekosten hiervan zijn hoog. Uiteindelijk hebben wij er de voorkeur aan gegeven om de rentegevoeligheid van EMD af te dekken (te hedgen) met derivaten.

Al met al verwachten wij in 2022 beweeglijke financiële markten en bescheidener rendementen vanwege inflatie en de verkrappende Fed. Desondanks blijven aandelen de aanjager van rendement in de portefeuille. Maar zoals gezegd zoeken wij dit rendement ook bij hoger renderende obligaties.

Ralph Wessels is hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!