Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 13 jul 10:03

Waarom zie ik in de Koerswijzer voor hetzelfde aandeel verschillende adviezen, zoals bij Besi?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Ik lees soms in het blad in de Koerswijzer zowel een koopadvies als een verkoopadvies. Dat gebeurt onder meer bij Besi in nummer 26. Hoe zit dit? Want ik raak er door in de war.

Antwoord:

U moet weten dat er twee soorten analyses zijn. De eerste is de fundamentele analyse. Deze komt tot stand op grond van bedrijfscijfers, marktontwikkelingen, kwaliteit van management en waardering van het aandeel in de aandelenmarkt e.d.. De bedoeling is dat dat advies een tijd blijft staan, tenzij markt- of bedrijfsontwikkelingen aanleiding geven tot een drastisch ander inzicht over het bedrijf.

De tweede is de technische analyse. Dat is een puur trendmatige analyse op grond van koersontwikkelingen in het verleden. Een technisch analist zal dus nooit het jaarverslag van een bedrijf inzien om tot een oordeel over een aandeel te komen. Enkel het koersbeeld telt. Technische adviezen kennen regelmatig een kortere duur dan de fundamentele analyse, vooral omdat de situatie in de aandelenmarkt zich wijzigt en de koers van het aandeel verandert.

Beide analyses hoeven niet tot hetzelfde advies te leiden. Zo heeft Hildo Laman op Besi op basis van fundamentele analyse een koopadvies staan (zie ook de Koerswijzer in nr 26 op pagina 26) en staat er bij technische analyse een verkoopadvies (zie dezelfde Koerswijzer bij Besi twee kolommen verder op pagina 26).

Beide vormen van analyse hebben hun aanhangers. Om die reden wordt aan beide aandacht gegeven in Beleggers Belangen. Het is dus afhankelijk van waarin je als belegger gelooft, aan welk advies je de meeste waarde hecht. Waarde hechten aan beide, kan tot verwarring leiden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!