Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Vincent van Roon, 1 jul 2018 16:32

Tip voor de durfal: Wize Pharma

0 0 Leestijd ongeveer

Wize Pharma heeft in juni grote uitschieters laten zien. Het op de Nasdaq genoteerde aandeel verloor op dagbasis 40% van zijn waarde om daarna weer met bijna 50% te stijgen. Het aandeel is interessant voor beleggers die niet vies zijn van risico. 

Een duidelijke aanleiding voor de forse koersbewegingen bij het aandeel Wize Pharma  is er niet. Het is een piepklein aandeel met momenteel $30 miljoen beurswaarde. Desondanks blijkt er een interessant verhaal achter dit bedrijf te schuilen. Als de voortekenen niet liegen kan dit aandeel, waar een bovengemiddeld risico aan kleeft, de komende jaren exploderen.

LO2A

Wize Pharma houdt zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen voor oogaandoeningen, waaronder de aandoening DES (Dry Eye Syndrome). En juist met het middel LO2A voor de behandeling van DES kan Wize de komende jaren veel geld verdienen. Veel patiënten proberen hun DES te behandelen met kunstmatige tranen die vrij verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld in de drogisterij. Die helpen echter maar kort. Adequate medicijnen voor de lange termijn zijn een veel betere oplossing. Deze medicijnen kunnen alleen op doktersvoorschrift worden verkregen en er zitten strenge toelatingseisen op.

Allergan verliest patent

Momenteel heeft Allergan met het middel Restasis de markt voor DES stevig in handen. De jaarlijkse omzet die Allergan behaalt met het middel is $1,4 miljard. De markt is echter flink in beweging. Het patent van Allergan loopt namelijk eind 2018 af, waardoor nieuwe spelers zich kunnen mengen in deze groeiende markt. Allergan weet maar al te goed dat het een groeimarkt is en blijft daarin graag actief. Het bedrijf heeft dan ook zijn uiterste best gedaan om het patent te verlengen, maar dat is niet gelukt. De concurrentie zal vanaf volgend jaar waarschijnlijk veel marktaandeel gaan afsnoepen.

Grootste farmaceuten oogmedicijnen

  1. Allergan
  2. Alcon (onderdeel van Novartis)
  3. Santen
  4. Shire

Goede start Xiidra

Shire heeft eind 2016 haar concurrerende middel op de markt gebracht, genaamd Xiidra. In 2017 haalde het middel direct al een omzet van $260 miljoen, wat voor een introductiejaar zeer hoog kan worden genoemd. Volgens Market Scope zijn er in 2017 wereldwijd maar liefst 350 miljoen mensen die aan DES lijden en de komende vijf jaar zal de markt groeien van momenteel jaarlijks $3,7 miljard naar $5 miljard omzet. Niet alleen ouderen, maar steeds meer jonge mensen krijgen DES door beeldscherm-werk. Xiidra en concurrerende middelen hebben daarom zeer veel potentieel de komende jaren.

Wize wil de VS veroveren

Wize Pharma heeft al jarenlang een alternatief medicijn op de markt dat in enkele landen in Europa wordt gebruikt, waaronder Nederland. Andere landen zijn Duitsland, Zwitserland en Hongarije. Het potentieel voor LO2A is erg groot. Wize heeft licenties in de VS, China en Israël. Wize heeft onlangs aangekondigd het middel in het laatstgenoemde land zeer binnenkort te lanceren, gezien het daar inmiddels toestemming heeft gekregen.

Op 5 juni maakte Wize een samenwerkingsverband bekend met HPGC. Dat is een divisie van Harbin Pharmaceutical Group, een van China’s grootste bedrijven in de gezondheidszorg. LO2A is nog niet goedgekeurd voor de Chinese markt, maar de toelating komt steeds dichterbij. Vooral de samenwerking voor distributie met HPGC zorgt voor positieve gevoelens over de uitkomst van het onderzoek. Dat kan er namelijk op duiden dat achter de schermen de laatste puntjes op de i worden gezet voor toelating. Momenteel is echter niet aan te geven wanneer de goedkeuring komt, zeker gezien het feit dat transparantie in China nooit hoog is.

Waar Shire en Allergan met hun middelen al wel zijn toegelaten op de Amerikaanse markt, geldt dit voor Wize Pharma nog niet. De VS zijn veruit de belangrijkste markt voor menig farmaceut en biotechbedrijf en dat is voor Wize niet anders. Europa en China zijn leuk voor Wize, maar bij Amerikaanse toelating door de FDA kan de vlag pas echt uit.

LO2A bevindt zich momenteel in de afrondende fase2, en de verwachting is dat de FDA zeer binnenkort uitsluitsel zal geven. Op basis van de resultaten uit Europa, waar het middel al lange tijd in omloop is, is de kans zeer groot dat de FDA ook Fase2 goedkeurt. De allesomvattende Fase3, die op zijn vroegst volgend jaar kan worden afgerond, zal het aandeel maken of kraken. De timing van Wize blijkt achteraf door het vervallen van het patent van Allergan zeer gunstig te zijn. Mede daardoor kan LO2A bij positieve beoordeling van de FDA het gat in de markt opvullen en veel omzet genereren.

Kans op koersexplosie

Het aandeel doet momenteel $5,84 met een beurswaarde van $30 miljoen. De komende jaren kan Wize bij een positieve uitkomst van de FDA vele honderden miljoenen aan omzet genereren. Dat maakt het aandeel voor de durfal een koopje. Slechts een handvol beleggers heeft het aandeel in het vizier en dit jaar is het aandeel met een volume van gemiddeld een paar duizend aandelen per dag opgelopen van $1 naar een ‘year high’ van net onder de $6.

LO2A is het enige middel van Wize en mocht de FDA toch geen toestemming geven, dan heeft dit uiteraard een zeer negatief effect op de koers. Als de FDA wel goedkeuring geeft, kan de koers van dit  spectaculaire aandeel de komende jaren verveelvoudigen. De kans dat Wize te zijner tijd wordt overgenomen door een grote farmaceut is echter veel groter. Het aandeel is kortom interessant voor de zeer offensieve langetermijnbelegger, want dat de koers flink gaat uitschieten de komende jaren staat vast.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!