Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 30 jun 2018 10:00

Nabeurs: waarom Amazon nooit een bank zal kopen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

De overname van PillPack door Amazon prikkelt de fantasie. Het roept de vraag op welke sector de internetreus straks gaat veroveren. Een ding is zeker: Amazon zal zich niet wagen aan een bank. Voor beleggers is dat echter helemaal niet zo’n slecht idee.

Amazon heeft na ruim een jaar weer eens een complete sector op stelten gezet. Donderdag maakte het internetbedrijf bekend dat het PillPack overneemt. Dit is een online apotheek, die voorgeschreven medicijnen per post verstuurt. Patiënten die bepaalde middelen op dagelijkse basis gebruiken, hoeven hierdoor niet langer elke een of twee weken bij de apotheek langs te gaan. Er is bovendien niet langer een papieren voorschrift nodig: alle administratie verloopt digitaal. PillPack verkoopt ook allerlei andere zaken, zoals vitamines en inhalatoren. Het overnamenieuws leidde tot een schokgolf in de Amerikaanse apotheeksector. Rite Aid, Walgreens Boots Alliance en CVS Health – drie van de grootste beursgenoteerde ketens – gingen met 10% of meer onderuit. Deze partijen moeten straks opboksen tegen een kapitaalkrachtige concurrent met volop internetervaring die geen hoge kosten hoeft te maken voor de exploitatie van een groot winkelnetwerk.

Expansiedrift

Het is niet de eerste keer dat Amazon via een overname een complete industrie doet sidderen. In juni 2017 lijfde het internetbedrijf voor bijna $14 mrd biologische supermarktketen Whole Foods in. Meteen doken de beurskoersen van traditionele winkelketens op Wall Street omlaag. Op de Amsterdamse beurs daalde Ahold Delhaize – dat tweederde van de omzet in de Verenigde Staten boekt – met 9%. Op deze markt heeft Amazon zich overigens nog niet tot de genadeloze concurrent ontpopt waar beleggers voor vreesden. Het concern zet in op synergievoordelen door bijvoorbeeld klanten van online-dienst Amazon Prime in veel gebieden 10% korting te geven op de boodschappen, maar de resultaten van Ahold Delhaize zijn in de Verenigde Staten nog niet in een vrije val terechtgekomen. In het eerste kwartaal steeg de Amerikaanse omzet met 2%, terwijl de operationele marge licht verbeterde.

Overnamespeculatie

De beurskoers van Ahold Delhaize is na de zomer goed hersteld. Als het verleden in dit opzicht een aanwijzing vormt, kan dat na enkele wilde weken straks ook gebeuren met de Amerikaanse farmacieketens. Waarschijnlijk breekt nu de speculatie weer los over welke sector straks het doelwit wordt van Amazon. Auto-onderdelen? Doe-het-zelf-artikelen? Banken? Het lijkt een kwestie van tijd voordat die eerstgenoemde twee terreinen worden betreden. Maar Google zal zich nooit wagen aan een traditionele bank. In de eerste plaats past dat niet binnen de strategie van het concern. De onderneming richt zich op sectoren waar het verkoopkanaal verschuift van fysieke winkels naar het internet en op nieuwe digitale markten; bijvoorbeeld clouddienstverlening via Amazon Web Services. De banksector valt in geen van beide categorieën.

Hoop voor bankbeleggers

De belangrijkste reden waarom Amazon nooit een bank zal kopen, zijn de uitdagende marktomstandigheden. Banken liggen onder het vergrootglas van lokale toezichthouders, terwijl grotere partijen ook moeten voldoen aan internationale richtlijnen. Afgelopen donderdag maakt de Federal Reserve de resultaten bekend van een stresstest, waarbij 35 grote banken zijn doorgelicht. Deutsche Bank haalde de test niet, zodat de onderneming nieuwe investeringen moet doen in technologie en risicomanagement. Op de lange termijn kan de sector zijn borst natmaken voor de invoering van Basel IV. Hogere kapitaaleisen zorgen ervoor dat banken minder winst kunnen delen met aandeelhouders, of zelfs extra vermogen moeten aantrekken. Ten slotte moeten zo ook opboksten tegen nieuwe fintech-concurrenten. Je moet bijna een masochist zijn om in deze branche actief te zijn. Of om erin te beleggen: de S&P500 Financials Index sloot afgelopen woensdag voor de dertiende handelsdag op rij in de min. Toch is er hoop voor bankbeleggers.

Een streepje voor

In Nederland hebben we heel wat aan te merken op de dienstverlening en het beloningsbeleid van de banken. Toch komt het gezamenlijke marktaandeel van de drie grootbanken op meer dan 90%. Blijkbaar is het toch nog een te grote stap om te switchen naar een onbewezen nieuwkomer. Bij bankieren draait het om vertrouwen en in dat opzicht hebben de grote Nederlandse banken blijkbaar toch een streepje voor. Voor beleggers zit daar een interessante les in, namelijk dat het te vroeg is om lokale banken af te schrijven. In tegenstelling tot grote internationale spelers, dragen ze niet de financiële erfenis met zich mee van een bovenmatige expansiedrift naar andere landen of marktsegmenten. De balansen en kapitaalbuffers zijn op orde, de waardering is aantrekkelijk en het dividendrendement is hoog. Het groeiperspectief is niet heel mooi, maar saaie Nederlandse bankaandelen vormen een mooi tegenwicht voor een spectaculair groeiaandeel zoals Amazon.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!